Greenspan acht regering-Bush verantwoordelijk voor crisis

08/04/10 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:53

Bron: Trends

De oud-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federale Reserve), Alan Greenspan, heeft woensdag de regering van George W. Bush ervan beschuldigd één van de belangrijkste verantwoordelijken te zijn voor de financiële crisis. Hij verwijt de toenmalige regering het eigenwoningbezit in de hand te hebben gewerkt.

Greenspan acht regering-Bush verantwoordelijk voor crisis

© EPA

Tijdens de kredietboom, bij aanvang van het decennium, "strekte de vooruitgang van de subprime-markt zich uit over verschillende jaren om vervolgens te versnellen", herhaalde Greenspan voor de onafhankelijke commissie die onderzoek doet naar de crisis.

"Het globale beleid van de regering bestond erin om het eigenwoningbezit te ontwikkelen, in het bijzonder voor de lagere en middeninkomens", verduidelijkte hij.

De regering heeft dit soort leningen aangemoedigd door de tussenkomst van de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac, die er een steeds groter aandeel in verwierven.

Om de doelen van de minister van Huisvesting te halen nam het aandeel van Fannie Mae en Freddie Mac volgens Greenspan een dusdanige omvang aan dat ze een groot deel van de markt in voorkoop namen. Volgens de oud-voorzitter was dit een essentiële factor in het creëren van de luchtbel. Hij wees elke verantwoordelijkheid van zijn instelling van de hand.

Onze partners