'Geert Noels meest geciteerde expert in Vlaamse kranten'

27/06/11 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:07

Bron: Trends

Econoom Geert Noels wordt het vaakst als expert geciteerd in de Nederlandstalige kranten. Dat blijkt uit de masterproef van Lien Buyck, studente journalistiek aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB).

In "The usual suspects. Experten in het nieuws" onderzocht Lien Buyck welke expert het vaakst vernoemd werd in vier Vlaamse kranten.

Buyck onderzocht tussen maart 2010 en februari 2011 48 edities van Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad. Daarbij werden 537 experts geciteerd van wie de grote meerderheid slechts één keer.

Verdeeld over vier kranten werd econoom Geert Noels met zeven verschijningen de meest geciteerde deskundige. Hij wordt op de voet gevolgd door professor emeritus arbeidsrecht Roger Blainpain (zes) en politicoloog Carl Devos, die vijf keer werd aangehaald.

Slechts 2,4 procent van de opgevoerde deskundigen was van vreemde origine. Vrouwen zijn met 16 procent sterk ondervertegenwoordigd in vergelijking met de mannen. Volgens Lien Buyck tonen de grote verschillen aan dat journalisten nog geen gebruik maken van bestaande databanken die de ondervertegenwoordigde groepen willen promoten, of dat ze er eenvoudigweg geen interesse voor hebben.

(belga)

Lees meer over:

Onze partners