Fortisgate brengt magistraat Ghislain Londers in opspraak

© belga

In de zaak rond de schending van het beroepsgeheim in de Fortis-zaak komt nu ook de hoogste magistraat, de voorzitter van het Hof Van Cassatie Ghislain Londers, in opspraak. Behalve Londers wordt ook de naam van Guy Delvoie, de ex-voorzitter van het Brusselse Hof van Beroep, genoemd. Dat meldt De Tijd..

Sinds begin 2009 onderzocht de Gentse onderzoeksrechter Henri Heimans alle lekken rond het Fortis-arrest dat het Brusselse Hof van Beroep op 12 december 2008 velde. Het Gentse parket-generaal heeft pas een ontwerp-dagvaarding verstuurd naar de partijen die het na de vakantie zal dagvaarden voor de strafrechter.

Volgens De Tijd gaat het zoals verwacht over Christine Schurmans, een van de drie raadsheren die de taak had een het zogenaamde Fortis-arrest te vellen. Schurmans zal vervolgd worden voor het schenden van het beroepsgeheim. Ook de nummer twee van Cassatie, Ivan Verougstraete, komt op de beklaagdenbank terecht voor het schenden van zijn beroepsgeheim. Hij zou informatie over de Fortis-zaak, die Schurmans hem in vertrouwen had meegedeeld, hebben doorgegeven aan Christian Van Buggenhout, de advocaat van de Belgische Staat in het Fortis-dossier.

Maar nu onderneemt Heimans ook juridische stappen tegen Cassatievoorzitter Londers en internationaal rechter Delvoie. Het gerechtelijk onderzoek was niet gericht tegen hen, maar als er toch aanwijzingen van misdrijven opduiken tegen anderen moet de onderzoeksrechter daarvan een ‘ambtelijke aangifte’ doen. Dat kan leiden tot een strafonderzoek tegen die personen.

Londers zou via een brief aan het parlement zijn beroepsgeheim hebben geschonden, meldt De Tijd. Delvoie, die nu namens België rechter is bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, zou op zijn beurt een valse getuigenis hebben afgelegd voor de parlementaire onderzoekscommissie die begin 2009 de inmenging in de Fortis-zaak onderzocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content