Fernand Huts: ‘Gelukkig zal Open VLD belastingverhoging blokkeren’

© Image Globe

Katoen Natie floreert in de eerste fase van deze recessie. Dat zegt Fernand Huts, CEO van Katoen Natie, in Trends van deze week.

“Tot voor kort hoorde ik overal zeggen dat de crisis al bij al was meegevallen en dat er weinig slachtoffers waren gevallen. Meer nog, de bedrijven zouden versterkt uit de problemen zijn gekomen. Ik ben altijd wat sceptisch gebleven voor dit optimisme.”

Tot juli zagen de vooruitzichten van zijn klanten er terug behoorlijk uit. Toen kwam er een kentering. Huts: “De bedrijven en de consumenten kopen minder goederen en de stocks nemen gigantische vormen aan. Voorraden moeten ergens worden opgeslagen, en laat Katoen Natie nu net de onderneming zijn die opslagruimte verhuurt.”

Huts denkt er niet aan de investeringen binnen zijn groep af te bouwen. Integendeel, zo’n 200 miljoen euro projecten in de pijplijn zullen worden uitgevoerd. Zo breidt Katoen Natie sterk uit in Thailand en Singapore (automotive, consumentengoederen, petrochemie en chemie). Ook in de VS investeert zijn bedrijf.

“Door het opdrogen van de binnenlandse afzetmarkt exporteren onze klanten”, klinkt het. “Omdat er de voorbije jaren enorme gasvoorraden zijn gevonden, kunnen de Amerikaaanse petrochemische bedrijven vandaag produceren aan historisch lage prijzen – ook al omdat de meeste fabrieken zijn afgeschreven. Hun goederen worden afgezet in het buitenland en dit vereist een volledig nieuwe logistieke onderbouw. In het binnenland vervoeren ze hun goederen bijvoorbeeld via het spoor, terwijl ze voor export een beroep doen op containers. Onze investeringen in de VS spelen dus perfect in op dit nieuwe economische exportmodel.”

Huts vreest dat de huidige financiële malaise heel het economisch systeem kan onderuithalen. “Ik heb de indruk dat de mensen niet helemaal beseffen wat er de voorbije dagen is gebeurd. Ze hebben zich via de Belgische staat per kop voor 6000 euro waarborg gesteld voor rommelkredieten van Dexia. Vergelijk het met vader en moeder die zich ietwat naïef borg stellen voor hun zoon, die een café opent. Als hij er niet in slaagt er iets van te maken, zullen zijn ouders moeten opdraaien voor zijn wanbeheer. Een gezin met drie kinderen in België heeft zich dus, enkel wat Dexia betreft, potentieel voor 30.000 euro in de schulden gezet.”

Huts vreest dat de nieuwe regering de crisis te lijf zal gaan met nieuwe belastingen. Echter: “Open VLD kan het zich echt niet veroorloven om net nu de burger te laten betalen. Saneren kan enkel door te besparen op de overheidsuitgaven. Ik prijs me gelukkig dat mijn liberale partij in de onderhandelingen belastingverhogingen kan tegen houden.” (HB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content