Ex-topman DSB Bank Scheringa gaat weer bankieren

06/09/10 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:40

Bron: Trends

Dick Scheringa, de Nederlandse zakenman die mee verantwoordelijk wordt gesteld voor de ondergang van de Nederlandse DSB Bank, wordt opnieuw actief in de financiële sector. Dat melden verschillende Nederlandse media.

Ex-topman DSB Bank Scheringa gaat weer bankieren

© belga

Toen halfweg oktober 2009 de Nederlandse DSB Bank, met filiaal in België, failliet werd verklaard ging topman Scheringa fel in tegen de beschuldigingen als zou hij verantwoordelijk zijn voor het faillissement.

"We zijn helemaal niet failliet, we zijn kapotgemaakt," verklaarde de topman toen in een reactie. Scheringa berekende dat het faillissement van de bank de Nederlandse samenleving 1,5 miljard euro zou kosten. De toenmalige minister van Financiën Wouter Bos was van oordeel dat de bank niet geleden had onder de wereldwijde hypotheekcrisis, en daarom geen staatssteun verdiende.

Bijna een jaar later kondigt Scheringa aan dat hij aan de slag gaat bij een nog op te richten internetbank. Hij wil naar eigen zeggen geen topman worden, maar "strateeg". De nieuwe bank zou de aanval inzetten op de gevestigde banken.

Scheringa wilde ook nog kwijt dat hij over enkele weken bij het openbaar ministerie aangifte gaat doen tegen De Nederlandsche Bank en tegen DNB-voorzitter Nout Wellink persoonlijk. "Ik beschik over een honderd pagina's dik dossier waaruit blijkt dat er eind 2008 een pact is gesloten om mij en mijn bank kapot te maken", zegt Scheringa in een interview met De Telegraaf.

Over het faillissement van DSB bank verschijnt binnenkort het 362-pagina's tellende boek "Project Homerus", geschreven door een medewerker van Scheringa. Er zou ook een Engelstalige film over het verhaal op het getouw staan.

Lees meer over:

Onze partners