Ex-Goldman-topman Gupta opgepakt door FBI

26/10/11 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

Bron: Trends

Rajat Gupta, voormalige topman van de zakenbank Goldman Sachs, werd woensdag aangehouden door de FBI. Hij wordt verdacht van handel met voorkennis.

Ex-Goldman-topman Gupta opgepakt door FBI

© belga

Volgens een bron bij het persagentschap AFP zal Gupta nog binnen de 24 uur voor een rechter verschijnen om zich te verantwoorden. Rajat Gupta is een trouwe vriend van Raj Rajaratnam, oprichter van het hefboomfonds Galleon, die begin oktober veroordeeld werd tot 11 jaar cel. Dat is tot vandaag de zwaarste straf voor handel met voorkennis in de Verenigde Staten.

De beurswaakhond SEC had Gupta zelf al beschuldigd van het verspreiden van vertrouwelijke informatie over beursgenoteerde bedrijven (Goldman Sachs en Procter and Gamble) aan Galleon.

Gupta zou het hefboomfonds onder meer op de hoogte gebracht hebben van de 5 miljard euro die de legendarische belegger Warren Buffett in 2008 in Goldman Sachs zou investeren. De 62-jarige Gupta heeft zijn aandeel in die zaak overigens steeds ontkend.

Volgens zijn advocaat Gary Naftalis is iedere beschuldiging als zou Rajat Gupta een illegaal circuit op het getouw hebben gezet ongegrond.

Gupta stond negen jaar lang - tot aan zijn pensioen in 2007 - aan het hoofd van het consultancybureau McKinsey & Co. In 2006 veroverde hij een directiiezetel bij de zakenbank Goldman Sachs. Hij was ook nog topman van P&G (Procter and Gamble) en American Airlines Corp. (Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners