EU wil meer vrouwen aan de top

22/11/10 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Bron: Trends

De Europese Unie gaat proberen het aantal vrouwen in hogere functies bij grote bedrijven op vijf jaar tijd te verdrievoudigen. Dat heeft Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding maandag in de Litouwse hoofdstad Vilnius verklaard.

EU wil meer vrouwen aan de top

© belga

Volgens Reding is op dit moment "amper een op de tien directieleden bij beursgenoteerde bedrijven een vrouw", terwijl vrouwen 60 procent uitmaken van de universitair gediplomeerden.

Reding verduidelijkte - tijdens een seminarie van het Europees Instituut voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen (EIGE) - dat vrouwen in 2015 voor 30 procent en in 2020 voor 40 procent deel moeten uitmaken van de directie van grote ondernemingen.

Het EIGE zal informatie verzamelen om een "redelijk beleid uit te stippelen" in de strijd tegen discriminatie, onder meer in de verloning van vrouwen. "Doel is in de lente de CEO's van grote ondernemingen te verzamelen om te horen wat ze voorstellen om betere cijfers te halen", betoogde Reding. "We moeten weten waarom het loonverschil tussen mannen en vrouwen gemiddeld 18 procent bedraagt en wat we kunnen doen om dat probleem op te lossen," voegde ze eraan toe.

Lees meer over:

Onze partners