Etienne Davignon wil crisisbelasting voor superrijken

26/08/11 om 06:30 - Bijgewerkt om 06:30

Bron: Trends

In navolging van de Amerikaan Warren Buffett en de Franse zakenwereld pleit ook Etienne Davignon voor een crisisbelasting voor de superrijken.

"Het is niet zo dat mijn dagelijkse levensstijl zal veranderen door zo'n hogere belasting", stelt de bekende zakenman vrijdag in De Standaard.

"In de eerste plaats moet de overheid natuurlijk zélf gaan besparen en saneren", stelt Davignon. "Maar ik besef ook dat we er daarmee alleen niet komen als we de begroting tegen 2015 in evenwicht willen krijgen. Daarom vind ik een tijdelijke belasting op de allerrijkste Belgen zeker aanvaardbaar".

Warren Buffet
Het pleidooi van Davignon is volgens de kranten opvallend. Hij is zowat de eerste bekende Belgische zakenman die zich aansluit bij de initiatieven van Buffet en de Franse superrijken. "Ik besef dat mijn mening niet door iedereen in dank aanvaard wordt. Maar ik vind dat ik oud genoeg ben om die te mogen uitspreken", stelt hij.

De formateursnota van Elio Di Rupo bevat al verschillende voorstellen voor belastingverhogingen, onder meer een tijdelijke crisisbelasting op vermogens van meer dan 1,25 miljoen euro. Davignon spreekt zich niet uit over het type belasting waarop hij doelt.
ACV: "Verder gaan"Het ACV heeft Davignon al gefeliciteerd met zijn pleidooi. "Chapeau voor zoveel burgerzin en verantwoordelijkheid", zegt voorzitter Luc Cortebeeck in een reactie.

Toch vindt Cortebeeck dat Davignon nog verder had mogen gaan. Zo vraagt de christelijke vakbond dat een eventuele meerbelasting op grote vermogens structureel zou zijn, omdat de maatregelen om de openbare financiën te saneren ook structureel moeten zijn.

Ook wijst het ACV erop dat het werkelijke tarief van de vennootschapsbelasting de jongste jaren fors gedaald is - voor de vakbond is er dus niet alleen een probleem van vermogens- of personenbelasting. (Belga/TE/KVDA)

Onze partners