Duitsland telt steeds minder werklozen

© belga

Het werkloosheidspercentage in de grootste economie van Europa zakt in januari naar het laagste peil sinds 1992. Dat blijkt uit seizoengezuiverde cijfers van het Duitse agentschap voor werk.

Het aantal Duitsers zonder werk daalde in januari 2011 met 13.000 tot 3,135 miljoen werklozen. Het is van november 1992 geleden dat zo weinig Duitsers zonder werk zaten. De seizoengezuiverde werkloosheidsgraad zakt daarmee van 7,5 naar 7,4 procent.

Volgens het jaarlijks economisch rapport van het kabinet van kanselier Angela Merkel, dat halfweg januari werd bekendgemaakt, zakt de Duitse werkloosheidsgraad van 7,7 procent in 2010 tot 7 procent in 2011. De economische groei zou vertragen van 3,6 tot 2,3 procent.

Bedrijven in Duitsland krijgen het intussen steeds moeilijker om geschoold personeel te vinden. Werkgeversorganisaties waarschuwen dat een tekort aan personeel nu al wordt gevoeld, en op middellange termijn de competitiviteit van de Duitse bedrijven zal bedreigen.

Volgens Martin Kannegiesser, hoofd van de zogenaamde Gesamtmetall-lobby, kampte Duitsland in oktober 2010 al met een tekort van 84.000 werknemers die gespecialiseerd zijn in onder meer wiskunde en informatica. De Duitse bedrijfswereld zou ook nood hebben aan 43.000 ingenieurs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content