Drie op vier werknemers kunnen 'ritme niet volhouden tot pensioen'

28/04/14 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:22

Bron: Trends

Drie op de vier werknemers kunnen het huidige werkritme niet volhouden tot aan de pensioenleeftijd. Dat concludeert vakbond ABVV uit een online bevraging.

Drie op vier werknemers kunnen 'ritme niet volhouden tot pensioen'

© Thinkstock

Drie op de vier werknemers (74 procent) kunnen het huidige werkritme niet volhouden tot aan de pensioenleeftijd. Dat concludeert vakbond ABVV uit een online bevraging van vijfduizend werkenden.

Voor 87 procent van de ondervraagde werknemers bestaat er geen twijfel over dat de arbeidsorganisatie een invloed heeft op de fysieke of mentale gezondheid. De gevolgen die het vaakst naar voren komen zijn stress (92 procent), burn-out (63 procent) en slaapproblemen (51 procent).

De werknemer bepaalt doorgaans niet zelf de snelheid en de hoeveelheid van het werk. Het vaakst zijn het de hiërarchische lijn (49 procent), geautomatiseerde systemen (7 procent) of externe personen (6 procent) die een werkmodel opleggen.

Vermoeidheid is voor 62 procent van de respondenten duidelijk geen factor die toelaat de organisatie van het werk te herzien. 42 procent van de respondenten pleit voor de indienstneming van extra personeel, 41 procent voor een diepgaande herziening van de arbeidsorganisatie die meer rekening houdt met het menselijke aspect. (Belga/KVDA)

Onze partners