'Donald Trump heeft alle financiële hulp nodig die hij kan krijgen'

21/03/16 om 12:04 - Bijgewerkt om 19:15

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft herhaaldelijk laten verstaan dat hij geen beroep hoeft te doen op externe financiële steun om in het Witte Huis te raken. Sommige van zijn fans betwijfelen dat.

'Donald Trump heeft alle financiële hulp nodig die hij kan krijgen'

Donald Trump: 'Zijn dat kleine handen?' © REUTERS

De campagne van de omstreden Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wordt in de eerste plaats gefinancierd door hemzelf. Dat is althans wat de als onmetelijk rijke omschreven vastgoedmagnaat herhaaldelijk zelf verklaart. Trump zou met andere woorden geen beroep moeten doen op donaties om zijn presidentscampagne gefinancierd te krijgen. Volgens sommige van zijn aanhangers strookt dat beeld niet helemaal met de werkelijkheid.

In interviews met verschillende Amerikaanse media van het afgelopen weekend hebben verscheidene aanhangers hun bezorgdheid laten blijken over de miljoenen dollars die door Trumps tegenstanders besteed worden om zijn race naar het Witte Huis af te stoppen.

Hoewel veel van zijn aanhangers de financiële onafhankelijkheid van de miljardair-zakenman loven, blijken ze toch bereid Trump wat extra dollars toe te stoppen. Zo gingen bijvoorbeeld 767 fans over tot het storten van kleine bedragen - variërend van 25 tot 100 dollar - in de hoop dat het Trump helpt om zijn campagne voort te zetten.

"Hij heeft alle hulp nodig die hij kan krijgen", aldus Diane Abair, een vastgoedmakelaar uit Californië, die 50 dollar heeft gestort op de rekening van Great America PAC, een politieke drukkingsgroep die Trump naar het Witte Huis wil helpen loodsen. Volgens Abair bezoedelt haar bescheiden donatie in geen geval het imago van Trump, die in toespraken heeft benadrukt dat hij - bij gebrek aan gulle schenkers - niet zal moeten toegeven aan belangengroepen om president van de Verenigde Staten te worden.

Tegenstand

Trump krijgt de laatste tijd evenwel af te rekenen met toenemende tegenstand van partijgenoten die gealarmeerd werden door zijn succes. Succes dat aanhoudt, zelfs na zijn controversiële oproep om de grenzen van de Verenigde Staten te sluiten voor moslims.

Kapitaalkrachtige Republikeinen die lange tijd geaarzeld hebben om geld in de Republikeinse kas van een van de opponenten van Trump te storten, hebben onlangs beslist om dat uiteindelijk wel te doen.

Op die manier staat Donald Trump, die tot nog toe veel minder geld heeft besteed aan zijn campagne dan zijn Repunblikeinse opponenten, voor een nieuwe uitdaging. Tussen juni en februari pompte Trump 24 miljoen dollar in zijn eigen campagne, en zag hij in diezelfde periode de omvang van de kleinere giften oplopen tot bijna 10 miljoen dollar.

Drukkingsgroep Great America PAC kon in de eerste maanden van dit jaar rekenen op 74.000 dollar aan donaties, blijkt uit rekeningen die wettelijk werden geregistreerd. Mede-voorzitter, Eric Beach, maakt zich sterk dat er sindsdien een bedrag van 1 miljoen dollar kan worden besteed aan verkiezingsadvertenties voor Trump.

"Als de tijd rijp is voor de algemene verkiezingen hoop ik dat PAC wat geld over heeft, want hij (Trump) zal het nodig hebben," aldus Scott Abadie, werkzaam als dierenarts in New Orleans, die 100 dollar heeft gestort op de rekening van Great America PAC.

De drukkingsgroep stuurt 5 dollar van elke donatie die binnenkomt meteen door naar de campagne van Trump. Volgens mede-oprichter Amy Kremer komt op die manier elke schenker afzonderlijk bij naam in de financiële rapporten terecht, en wordt hij of zij als dusdanig ook effectief erkend, 'zelfs als het kleine donaties betreft'. (Reuters/BO)

Onze partners