De tien steden met het grootste aantal inwoners

02/09/15 om 12:30 - Bijgewerkt om 13:18

Meer dan de heflt van de wereldbevolking leeft vandaag in steden of gemeenten, terwijl 60 jaar geleden slechts één derde een stek had in een stad. Dit zijn, volgens de cijfers van de Verenigde Naties, de tien steden met het grootste aantal inwoners.

Vandaag leeft ongeveer de helft van de stadsbewoners in steden die minder dan 500.000 inwoners tellen. Een op de acht woont in een wereldstad die meer dan 10 miljoen inwoners rijk is.

De VN verwacht dat tegen 2050 ongeveer twee derde van de wereldbevolking in een stad of een gemeente zal wonen. Al blijft het koffiedik kijken hoeveel inwoners de wereldsteden dan zullen tellen.

Het profiel van de grootste steden is de afgelopen zestig jaar sterk veranderd. Zo is New York, in 1955 nog de stad met de op één na meeste inwoners, in 2015 gezakt naar de tiende plaats. De grootstad heeft plaats moeten ruimen voor onder meer Delhi, die zestig jaar geleden nog geen plaats in de top tien bekleedde. Tokyo blijft al zes decennia de onbetwiste nummer 1.

Opvallend: In 1955 telden slechts twee steden meer dan 10 miljoen inwoners, terwijl dit jaar acht van de tien steden in de top 10 al meer dan 20 miljoen inwoners rijk zijn. (NS)

Lees meer over:

Onze partners