David H. Murdock (Dole Food Company): de CEO die 125 jaar wordt

David H. Murdock © reuters
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Eind vorig jaar wilde de Belgische beursgenoteerde fruit- en groenteverkoper Greenyard zijn Amerikaanse concurrent Dole Food Company overnemen. Maar David H. Murdock, de 94-jarige CEO van Dole, gaat liever in zee met de Ieren van Total Produce.

David H. Murdock is het levende bewijs dat fruit en groente eten gezond is. De eigenaar van de fruit- en groentemultinational Dole Food Company – de oudste CEO van de Verenigde Staten – was nog nooit ziek. Hij had zelfs nooit hoofd- of rugpijn. Alleen begin 2011, op zijn 87ste, had hij anderhalve dag last van keelpijn.

125 jaar

In een vermakelijke tekst in The New York Times Magazine kondigde Murdock dat jaar aan dat hij 125 jaar wou worden. Daarin wil hij slagen door vier tot vijf keer per week lichaamsbeweging te nemen. Hij eet minimaal twintig stuks fruit en groente per dag, drinkt drie glazen vruchtensap, en hij eet vis, eiwit en noten. Zuivel, kip en rood vlees zijn uit den boze. Om nog te zwijgen van alcohol, suiker en zout. “Ben je het leven beu?” vraagt hij aan bezoekers als ze suiker in hun koffie of thee mengen. “Haal de dood van tafel”, bezweert hij obers, als ze boter op tafel zetten.

David H. Murdock was nog nooit ziek. Alleen op zijn 87ste had hij anderhalve dag last van keelpijn.

Die levenswijze trekt hij door tot Dole. Wie het hoofdkantoor in Californië belt, krijgt geen muziekje te horen, maar tips voor een gezond leven. De werknemers worden vergast op fruitsappen en verse slaatjes, en kunnen sporten in het eigen fitnesscentrum.

Gezond leven

Voor David H. Murdock, die met een geschat vermogen van 2,7 miljard dollar op de superrijkenlijst van Forbes Magazine staat, gooide zijn leven in 1985 over een andere boeg. Begin dat jaar overleed zijn echtgenote en grote liefde Gabriele aan kanker. Hij was ervan overtuigd dat ze nog zou leven, als ze gezonder had gegeten. Sindsdien leeft hij gezond.

Murdock was vijf keer getrouwd, maar enkel van Gabriele hangen er foto’s in zijn vele huizen. De miljardair werd geconfronteerd met nog meer persoonlijke tragedies. Een van zijn drie zonen stierf door een auto-ongeval, een tweede kwam om in een privézwembad na een val.

Murdock was een dakloze in Detroit, toen hij na de Tweede Wereldoorlog een bedrijf startte. Hij maakte eerst fortuin met vastgoedactiviteiten. Hij bezit hotels, golfterreinen en grote landerijen, waar hij fruit en groente laat telen. Hij kweekt ook dieren – een Arabische volbloedstal incluis. Naar die stekjes vliegt hij met een privéjet. Tot 2012 bezat Murdock ook een eiland op Hawaï, dat hij heeft verkocht aan Larry Ellison, de topman van de IT-reus Oracle.

Murdock schonk een half miljard dollar aan een instelling die onderzoek doet naar gezonde voeding in Kannapolis, in North-Carolina. De 50.000 inwoners krijgen een gratis gezondheidscheck en tips voor een gezond leven. De baas van de bouwfirma die de onderzoeksinstelling bouwde, werd door Murdock berispt omdat hij 130 kilo woog. Hij kreeg een beloning van 100.000 dollar als hij 15 kilogram zou vermageren.

Naar de beurs

In 1985 werd Murdock de belangrijkste aandeelhouder van Dole Food Company. Onder zijn leiding groeide de onderneming tot een van de wereldwijde marktleiders in fruit en groente. Het bedrijf is het wereldwijde nummer één in bananen, het nummer twee in ananas in Noord-Amerika en het nummer drie in die vruchten in Europa.

In 2009 bracht Murdock Dole opnieuw naar de beurs. Vier jaar later deed hij een uitkoopbod, naar eigen zeggen omdat de wisselende seizoenopbrengsten van fruit en groente een beleid op lange termijn onmogelijk maakten. Toch wilde hij in het voorjaar van 2017 met de onderneming opnieuw naar de beurs trekken.

Hein Deprez, de CEO van het Belgische beursgenoteerde Greenyard, knoopte daarop fusiegesprekken aan. Die draaiden begin dit jaar uit op een sisser. Total Produce had meer geluk. De Ierse beursgenoteerde fruit- en groentegroep koopt in een eerste fase een belang van 45 procent en kan binnen twee jaar het bedrijf volledig inlijven.

De transactie waardeert Dole Food Company op 2 miljard dollar, schulden inbegrepen. Murdock blijft aan het roer als voorzitter van de raad van bestuur. Overleeft hij zijn nieuwe vicevoorzitter, de 63-jarige Carl McCann, de voorzitter van Total Produce?

David H. Murdock (94)

– Is: voorzitter van de raad van bestuur van Dole Food Company

– Vrije tijd: lezen over gezonde voeding

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content