Brouwer Luc Van Honsebrouck schenkt 250.000 euro voor oogkliniek in Congo

17/11/14 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

De West-Vlaamse brouwer op rust Luc Van Honsebrouck schenkt 250.000 euro aan Licht voor de Wereld. Die Vlaamse ngo zet zich in Congo in om de plaatselijke bevolking toegang te geven tot goede oogverzorging. Het geld van Van Honsebrouck gaat naar de bouw van een oogkliniek in Kowezi, een project van 500.000 euro.

Brouwer Luc Van Honsebrouck schenkt 250.000 euro voor oogkliniek in Congo

Dokter Joseph Rommel, Luc Van Honsebrouck, Isabelle Verhaeghen (directeur Licht voor de wereld) en Geert Vanneste (stichter Licht voor de Wereld) © TR

Toegankelijke en gespecialiseerde oogverzorging is alles behalve vanzelfsprekend in Congo. Er is een groot gebrek aan preventieprogramma's, goed opgeleid personeel, infrastructuur, adequate uitrusting, medicijnen.

Licht voor de Wereld zette al diverse samenwerkingen op met oogziekenhuizen in Lubumbashi, Likasi en Mbuji Mayi. Die zijn intussen uitgegroeid tot goed functionerende en efficiënte ziekenhuizen. De nieuwe kliniek in Kolwezi moet tegen 2016 operationeel zijn.

Luc Van Honsebrouck stond ruim vijftig jaar aan het hoofd van de gelijknamige brouwerij in Ingelmunster. Toen hij met pensioen ging, volgde zijn zoon Xavier hem op. De brouwerij is een van de grootste in België en vooral bekend van het Kasteelbier.

Van Honsebrouck zegt dat hij sterk onder de indruk kwam van het werk van Licht voor de Wereld, dat ook in andere landen van Afrika actief is. "Bovendien kan je maar beter je geld uitgegeven aan een project waar je écht het verschil kan maken, dan het op de bank te zetten", vindt hij.

K.C.

Lees meer over:

Onze partners