Banenrapport VS beter dan verwacht

05/08/11 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

Bron: Trends

In de grootste economie van de wereld kwamen er in juli 117.000 nieuwe banen bij. Dat is beter dan verwacht, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Banenrapport VS beter dan verwacht

© belga

Analisten hielden voor juli rekening met een toename van het aantal banen met slechts 85.000. Door het beter dan verwachte rapport neemt de vrees voor een vertragende Amerikaanse economie wat af. Dat blijkt uit de reactie van de Europese beurzen, waar de verliezen na de bekendmaking van het rapport kleiner worden.

De werkloosheidsgraad in de VS is in juli gedaald van 9,2 naar 9,1 procent. Aanhoudende banengroei moet leiden tot forsere consumentenuitgaven - goed voor 70 procent van het bbp - dan het afgelopen kwartaal het geval was. Een zwakke economische groei verhoogt namelijk de druk op de Fed, die volgende week samenkomt om het verdere economische beleid uit te stippelen. De leden van de Amerikaanse Centrale Bank moeten meer bepaald een manier vinden om de VS te behoeden voor een nieuwe recessie terwijl de inflatie blijft toenemen.

Het positieve banenrapport bracht even een korte opstoot teweeg op de beurzen wereldwijd, maar lang bleef dat niet duren. Wall Street opende positief met 0,45 procent winst voor de Dow Jones en 0,98 procent voor Nasdaq, maar beide indexen zakten korte tijd later weer onder nul.

(bloomberg/BO)

Lees meer over:

Onze partners