Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

23/10/14 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:51

Artiesten moeten creatiever zijn: ook zonder subsidies lukt het

Het Limburgse kunstencentrum Aether Arts bvba viert feest, zegt zaakvoerder Pieter Smeets. 'Geen eurocent subsidie ontvangen en aan het einde van het opstartjaar trots kunnen zeggen: we zitten vóór op businessplan.'

Artiesten moeten creatiever zijn: ook zonder subsidies lukt het

© Aether Arts

Aether Arts slaagt er reeds een jaar in artiesten zuurstof te geven in een normaal economisch model - lees: zonder subsidies. De beste artiest is nog altijd de artiest met brood op de plank. Door artiesten een combinatie te laten maken van diverse activiteiten binnen hun kunstdiscipline kunnen zij bezig zijn met hun passie en daarbij hun boterham verdienen. Dit omdat het weinig beeldende artiesten gegeven is om onmiddellijk tot de top door te breken.

Delen

Artiesten moeten creatiever zijn: ook zonder subsidies lukt het

Subsidies moeten het gebrek aan marketing- en bedrijfskennis bij artiesten niet opvangen. In de opleiding van kunstenaars wordt veel te weinig aandacht geschonken aan hoe als artiest te overleven. Er is een absolute noodzaak om artiesten creatiever te laten denken op economisch vlak.

Met het Keramiek Centrum Limburg heeft Aether Arts een plek uitgebouwd waar professionele keramisten hun expertise ten volle kunnen benutten. Enerzijds door hun eigen werken te realiseren in een 'state of the art'-atelier. Anderzijds door klanten en cursisten te begeleiden in de realisatie van hun kunstwerk.

Goede cijfers

Ondernemen is niet eenvoudig, zeker niet in de huidige economische omstandigheden. Vele starters falen in hun opstartjaar. Deze wetenschap in combinatie met de gewaagde keuze om een privaat kunstencentrum op te starten lijkt redelijk kamikaze.

Toch kunnen we met veel trots stellen dat we na een jaar tien procent beter doen dan het businessplan. Acht professionele artiesten konden afgelopen jaar geheel of gedeeltelijk hun boterham verdienen in dit centrum. Meer dan 1500 unieke keramisten werden bijgestaan in de realisatie van hun kunstwerken.

Tentoonstelling

Om deze goede start te vieren stellen drie van onze docenten, allen master in keramiek, tentoon in De Oude Barrier te Hasselt van 26 oktober tot 19 november. Carmen Ceyssens, Tim Thys en Eleni Paschalidis tonen hun werk. Het betreft hoogstaande figuratieve en abstracte werken in klei en porselein. Gaande van beelden, schalen, wandsculpturen tot juwelen.

Pieter Smeets, zaakvoerder van Aether Arts

galeriedeoudebarrier.be

Onze partners