Amerikaanse banengroei valt weer tegen

06/07/12 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

Bron: Trends

De jobmotor in de VS raakt niet op toerental. De werkgelegenheid neemt er maar matig toe.

Amerikaanse banengroei valt weer tegen

© belga

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten groeide in juni net als vorige maand opnieuw minder dan verwacht. Uit cijfers van het ministerie van Arbeid blijkt dat er in juni 80.000 banen zijn bijgekomen tegenover de 100.000 waar de analisten op hadden gerekend.

De herziene cijfers voor de maand mei zijn wel een lichte meevaller. In de lentemaand werden op de Amerikaanse arbeidsmarkt 77.000 nieuwe banen geteld tegenover een eerder geraamde 69.000.

Alle sectoren

Over de periode van april tot en met juni beschouwd, kwamen er in de VS maandelijks gemiddeld netto 75.000 banen bij. Dat is driemaal minder dan het gemiddelde in het eerste kwartaal. Het ministerie merkt een vertraging van de banengroei in alle sectoren.

Werkloosheid

De werkloosheidsgraad bleef in juni - zoals verwacht - stabiel op 8,2 procent. De zogenaamde 'underemployment rate' - inclusief de deeltijds werkenden die voltijds willen werken en werklozen die niet meer naar werk zoeken - steeg van 14,8 tot 14,9 procent.

Presidentsverkiezingen

De economie en de werkgelegenheid blijven de twee belangrijkste thema's in de race naar het Witte Huis. De recente macro-economische indicatoren voorspellen weinig goeds voor de huidige president Obama, die een tweede ambtstermijn ambieert.

Er is in de VS sinds de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) overigens slechts één president in geslaagd herverkozen te worden met een werkloosheidsgraad boven de 6 procent. Ronald Reagan kon in 1984 aan een tweede ambtstermijn beginnen met 7,2 procent werklozen in zijn zog in de maand waarin hij opnieuw verkozen werd. (Bloomberg/BO)

Lees meer over:

Onze partners