‘Als ik eerlijk ben, ik wilde van die nominatielijst af’

© Belga

Telenet-baas Duco Sickinghe is verkozen tot Trends Manager van het Jaar 2011. Sickinghe: “Iets zegt me dat het voor een Nederlander vrij uitzonderlijk is om zo’n onderscheiding in Vlaanderen te winnen.”

Lees het volledige interview in Trends van deze week.

Voor Duco Sickinghe was het de vijfde nominatie voor de trofee. “Als ik eerlijk ben: ik wilde van die lijst af”, lacht de chief executive officer van Telenet. “Als je al vijf keer genomineerd bent, en je hebt het gevoel dat je het toch nooit zult halen, dan doe ik liever niet meer mee”.

De 53-jarige zeilliefhebber volgt Michel Moortgat op als Manager van het Jaar. “Duco Sickinghe staat tien jaar aan het hoofd van Telenet, en het waren tien jaar van innovatie en groei”, motiveert juryvoorzitter Luc Vandewalle de keuze.

Trends sprak de winnaar bij hem thuis, in de residentiële groene rand van Brussel, dicht bij het Zoniënwoud. In een Vlaamse gemeente met faciliteiten, waar meer Frans- dan Nederlandstaligen wonen en waar Telenet de kabeloperator is.

TRENDS. U bent Manager van het Jaar 2011. Het was nochtans geen jaar van grote successen voor Telenet?

DUCO SICKINGHE. “2011 was een scharnierjaar waarin Telenet buiten de geplaveide paden is getreden. Maar ik begrijp uw opmerking: de prijs is moeilijk toerekenbaar op 2011, omdat we nog veel te bewijzen hebben. We hebben gsm-frequenties gekocht, maar de prijzen worden pas uitgereikt aan de finish. We hebben sportrechten gekocht, maar we moeten ons daarin waarmaken. 2011 was het jaar waarin we de basis legden voor de toekomstige groei. Maar ik vermoed dat een aantal prestaties cumulatief heeft gewogen. Ik zie de onderscheiding als de bekroning van het succes van Telenet over de voorbije vijftien jaar.”

U kent de zogenaamde ‘vloek’ die rust op de Manager van het Jaar. Na een succesjaar is het vaak moeilijk om te bevestigen. Bovendien zitten we sinds enkele maanden in een recessie. Bent u bevreesd voor 2012?

SICKINGHE. “Natuurlijk. Het wordt hard werken. Door deze trofee zal iedereen nog meer kijken of ik goed op de spullen let. In die zin kun je het als een aanmoedigingsprijs zien: ‘Duco heeft het goed gedaan, maar nu moet hij zich echt bewijzen’. Dat impliceert dat we alles wat we doen voor de klant nog beter moeten doen.”

Heel wat Telenet-klanten hebben al supersnel internet en drie producten (de zogenaamde triple play: internet, vaste telefonie en digitale televisie). Wordt het niet moeilijker?

SICKINGHE. “Oh, we groeien de komende jaren minder snel dan de afgelopen jaren. Dat is duidelijk. Ik zal over vijf jaar niet hetzelfde palmares kunnen voorleggen als nu. Dat is onmogelijk.

“De statistieken van de jongste zes kwartalen tonen een substantiële vertraging van de Belgische internetmarkt. Toch denk ik dat ze zal blijven groeien, alleen langzamer dan een paar jaar geleden. Hetzelfde geldt voor digitale televisie.

“Merkwaardigerwijs groeit ook de vaste telefonie nog altijd. Alleen moeten we eerlijk zijn: het is niet meer de vaste lijn van tien jaar geleden, ze brengt een pak minder op. Daarnaast is er mobiel, en daarin moeten we echt beter kunnen dan wat Telenet vandaag presteert. We zijn heel ontevreden over ons mobiele verhaal van de jongste jaren, daar zijn we helemaal niet trots op. Telenet onwaardig. Dit moeten we in 2012 gewoon veel beter aanpakken”.

U hebt er tien jaar bij Telenet opzitten. Hoe lang blijft u nog?

SICKINGHE. “Ik dacht dat ik de langst zittende CEO van een Bel-20-bedrijf ben. (grappend) Didier (Bellens van concurrent Belgacom, nvdr) moet wachten tot ik een keer omval. Dan kan hij het stokje overnemen. Maar het kan snel voorbij zijn. Als er ineens een groep komt die Telenet overkoopt van Liberty (Liberty Global, de Amerikaanse referentieaandeelhouder van Telenet, nvdr) en zegt dat ik niet meer de juiste man ben om het bedrijf te leiden… Dat kan altijd.”

Bruno Leijnse en Patrick Claerhout

Duco Sickinghe

– geboren op 19 maart 1958, gehuwd, vier kinderen. Houdt van zeilen. Tweede huis aan Lago Maggiore

– Nederlander, zoon van jonkheer F.O.J. Sickinghe, voormalig bestuursvoorzitter van Stork

– Jurist, MBA Columbia, begint bij McKinsey & Co

– Functies in financiën en marketing bij Hewlett-Packard, daarna marketingdirecteur Europa voor NeXT Computer van Steve Jobs

– Co-oprichter van Software Direct in Parijs

– 1995-1999: Kluwer Publishers in Nederland

– Januari 2001: chief operating officer bij Callahan Cable. Vanaf juni algemeen directeur Telenet

– Duco Sickinghe verdiende in 2010 ongeveer 1,5 miljoen euro bij Telenet aan salaris, voordelen en bonus, deels afhankelijk van de klantentevredenheidsscore. Eind 2011 bezat hij bijna 2,2 miljoen opties op aandelen Telenet, goed voor ruim 1,8 procent van het bedrijf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content