“25 miljoen werklozen in de VS omdat Alan Greenspan de economie verkeerd inschatte”

© EPA

Ex-voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank (Fed) krijgt de wind van voren door een opiniestuk waarin hij zich erg kritisch uitlaat over het hervormd toezicht op financiële instellingen.

Alan Greenspans reputatie kreeg na zijn carrière als Fed-voorzitter (1987-2006) een ferme knauw door de financiële crisis van 2008. Volgens waarnemers draagt Greenspan een zware verantwoordelijkheid.

Zijn politiek van lage rentes zou de vastgoedzeepbel in Amerika hebben vergroot. Greenspan was ook een hevig voorstander van deregulering. Critici verwijten hem dat hij het toezicht op financiële instellingen heeft verwaarloosd, en dat de bankensector zich daardoor in roekeloze avonturen kon storten.

In een opiniestuk dat is verschenen in de Britse zakenkrant The Financial Times verdedigt Greenspan zijn erfenis. Hij bekritiseert ook het nieuwe toezicht op financiële instellingen in de VS. Het is een onmogelijke taak om het allemaal te reguleren, het systeem is te complex.

Volgens Greenspan is het beter te vertrouwen op zelfregulering: “Afgezien van enkele uitzonderingen (2008 in het bijzonder) heeft het mechanisme van de ‘onzichtbare hand’ gezorgd voor relatief stabiele wisselkoersen, rentes, prijzen en lonen.”

Vooral de ode aan de ‘onzichtbare hand’ nemen critici onder vuur. Bij The New York Times vergelijken ze die met een verdediging van een moordenaar. Een advocaat zegt over zijn cliënt dat op de dagen dat hij geen moord pleegt, hij zich wel voorbeeldig gedraagt.

Gewezen Nobelprijswinnaar Paul Krugman zegt dat Greenspan zijn reputatie als ‘slechtste ex-voorzitter van de Fed’ aan het bevestigen is.

De bekende econoom Dean Baker zag het dan weer zo: “25 miljoen mensen hebben geen job, te weinig werk of hebben het zelfs al opgegeven omdat Alan Greenspan de markten en de economie verkeerd heeft ingeschat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content