Meer dan 80 procent handelaars wil afronding naar 0 of 5 cent verplichten

© Belga Image

Negenentwintig procent van de kleinhandelaars rondt het kassaticket of de prijzen in de rekken af naar 0 of 5 eurocent. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), waaraan 657 handelaars uit verschillende sectoren deelnamen. Meer dan 83 procent van de handelaars wil de afronding naar 0 of 5 eurocent zelf verplichten.

Sinds 1 oktober 2014 mogen handelaars voor contante betalingen afronden. Wanneer de prijs eindigt op 1,2,6, of 7 eurocent wordt er naar beneden afgerond, terwijl er naar boven wordt afgerond wanneer de prijs eindigt op 3,4,8 of 9 cent. Sinds 8 januari 2016 gelden de afrondingsregels ook voor elektronische betalingen.

Uit onderzoek van NSZ blijkt dat vandaag 29 procent van de kleinhandelaars die afrondingsregels toepast. Dat is meer dan een jaar geleden, toen 19 procent afrondde.

Meer dan 83 procent van de kleinhandelaars blijkt voor de verplichte afronding op het kassaticket. Dat heeft een dubbel voordeel, zegt NSZ, geen discussies meer met consumenten aan de kassa en minder rompslomp en kosten bij het ontvangen en teruggeven van de rosse munten van 1 en 2 eurocent. ‘Ook voor de Belgische staat zou zo’n verplichting goed uitkomen. Het slaan van die allerkleinste munten kost immers een pak miljoenen.’

De organisatie gaat de bevindingen voorleggen aan federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en federaal minister van Zelfstandigen en Kmo’s Denis Ducarme (MR).

Partner Content