Zo koopt u een tweede verblijf in Spanje, Portugal of Frankrijk

© istock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het grootste deel van de tweede verblijven bevindt zich in eigen land. Wie toch naar het buitenland trekt, komt vooral in Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië en Portugal terecht.

Voor het derde jaar op rij is BNP Paribas Fortis in zijn cijfers over tweede verblijven gedoken. De grootste bank van ons land financiert een op de vier woonkredieten die in België worden verstrekt en heeft dus een stevige vinger aan de pols. Een op de vijf hypotheekleningen die in 2017 bij BNP Paribas Fortis werden afgesloten, diende voor de aankoop van een tweede verblijf.

“We kenden vorig jaar niet zo’n spectaculaire stijging als in 2015, toen er liefst 20 procent meer woonkredieten voor een tweede verblijf werden afgesloten dan in 2014”, zegt Barbara Dewulf, verantwoordelijk voor hypotheekleningen bij de bank. De scherpe daling van de lange rente moedigde wellicht veel Belgen aan te investeren in vastgoed. De Belgische tienjarige rente zakte in 2014 met 67 procent. De hypotheekrente volgde min of meer die trend.

De Belgische lange rente bereikte haar dieptepunt van 0,1 procent in september 2016. Ondanks de stijging van de rente met horten en stoten tot ongeveer 0,7 procent de voorbije twee jaar, bleven beleggingen in vastgoed erg populair. BNP Paribas Fortis tekende in 2017 nog altijd een stijging van het aantal woonkredieten voor een tweede verblijf met 6 procent op, tegenover een stijging met 1 procent in 2016.

In eigen land

Het overgrote deel van de tweede verblijven bevindt zich in eigen land. “Het is gemakkelijker om betalingen van huurders op te volgen of reparaties uit te voeren”, zegt Dewulf. Wie hier een tweede verblijf in België koopt, kan bovendien gemakkelijker een hypotheek op zijn tweede verblijf nemen bij zijn huisbankier.

Wie een tweede verblijf in het buitenland koopt, moet bij een bank ter plaatse aankloppen voor een hypothecair krediet, of een hypotheek nemen op een ander eigendom dat in België ligt om het tweede verblijf te financieren. “Het is te moeilijk om vanuit België een inbeslagname van een appartement in Spanje te regelen bijvoorbeeld”, legt Barbara Dewulf uit. De meeste Belgische banken nemen het risico gewoon niet en aanvaarden geen hypotheek op een eigendom in het buitenland als basis voor een lening.

80 procent van de tweede verblijven waarvoor BNP Paribas Fortis een lening verstrekt, is in België gelegen. In 2016 was dat nog meer (84%). Van de tweede verblijven in België is 70 procent bestemd voor de verhuur. Knokke, Oostende, Brugge en Koksijde zijn de populairste kuststeden. Durbuy en Neufchâteau zijn de populairste steden in de Ardennen.

In het buitenland

Als BNP Paribas Fortis woonkredieten verstrekt voor tweede verblijven in het buitenland, dan gaat het doorgaans om een heropname van een woonkrediet op een Belgische woning dat al volledig of gedeeltelijk werd terugbetaald of een tweede hypotheek op die woning. “Met een wederopname gaan minder kosten gepaard”, zegt Barbara Dewulf.

De tweede verblijven in het buitenland zijn veel minder vaak bedoeld om huuropbrengsten te genereren. Het gaat slechts om 8 procent van de tweede verblijven in het buitenland, volgens BNP Paribas Fortis. Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië en Portugal zijn de landen waarin kopers het vaakst investeerden in 2017 als ze hun tweede residentie willen verhuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content