Zavelcultuur

Pierre Dartevelle is een van de belangrijkste dealers in Afrikaanse kunst op de Brusselse Zavel. Tijdens het commerciële kunstparcours Cultures – de derde World Arts Fair op de Zavel rond primitieve kunst, oosterse kunst en archeologie – toont hij een selectie van een honderdtal etnische objecten bij het veilinghuis Lempertz. Dat houdt kantoor vlak bij de Zavel.

Dartevelle verzamelt en verhandelt al vijftig jaar Afrikaanse kunst, aangespoord door zijn vader Edmond, die in opdracht van het Afrikamuseum onderzoek deed. Onlangs verkocht hij een Batcham-sculptuur uit zijn collectie aan het Metropolitan Museum of Art in New York. Daar hangt het topstuk op de expo The Face of Dynasty.

Veel andere handelaars op de Zavel doen hun best tijdens Cultures internationale collega’s uit te nodigen in hun galerie. Ze sparen belangrijke of zeldzame stukken op om aan de Brusselse klanten te presenteren. Zo maken ze het event even dwingend als een gespecialiseerde kunstbeurs. Ook dit jaar zijn er weer opvallend veel thema-expo’s. Zo presenteert Didier Claes een selectie decoratieve harpen uit Centraal-Afrika, terwijl Ambre Congo een soloshow brengt rond de Congolese schilderes Bela Sara.

Cultures, van 6 tot 10 juni op de Brusselse Zavel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content