Wunderwuzzi

© REU

Op zijn 24ste was hij staatssecretaris, op zijn 27ste minister van Buitenlandse Zaken en op zijn 31ste partijvoorzitter en kanselier. Niemand deed het de nieuwe Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz voor. Hij is de jongste Europese regeringsleider. In een korte maar diepgravende biografie gaan twee journalisten dieper in op het succesverhaal van de jongeman die ‘ Wunderwuzzi’ wordt genoemd.

Hij won op 15 oktober 2017 de Oostenrijkse parlementsverkiezingen, waarna zijn partij, de conservatieve ÖVP, een coalitie vormde met de rechtse populisten van de FPÖ. In het regeerprogramma staan een strenger migratiebeleid, minder overheidsuitgaven en minder belastingen. In tegenstelling tot de vorige ÖVP-FPÖ-regering, die in 2000 de banbliksems van heel Europa over zich kreeg, bleef het bij de Europese Commissie en de nationale regeringen rustig. De reden: Sebastian Kurz zal op zijn beleid worden afgerekend en fascineert vooral. Politieke waarnemers zien hem als een combinatie van de Franse president Emmanuel Macron, de Hongaarse premier Viktor Orban en de componist Wolfgang Amadeus Mozart. Die laatste vergelijking dankt Kurz aan de manier waarop hij zich als een virtuoos in elk politiek debat beweegt.

Nina Horaczek en Barbara Tóth, Sebastian Kurz. Österreichs neues Wunderkind?, Residenz Verlag, 2017, 128 blz., 18 euro
Nina Horaczek en Barbara Tóth, Sebastian Kurz. Österreichs neues Wunderkind?, Residenz Verlag, 2017, 128 blz., 18 euro

Kurz bouwde de vermolmde christendemocratische partij ÖVP om tot een rechts-conservatieve partij met liberale economische accenten en een jonger imago. In de rest van Europa bestaat de misvatting dat de ÖVP decennialang een staatsdragende partij was. Maar ook al zat de ÖVP tijdens het gros van de jaren na de Tweede Wereldoorlog in de federale coalitie in Wenen, was het meestal de kleinere partner van de sociaaldemocratische SPÖ en dreigde de partij langzaam weg te kwijnen. Kurz redde ÖVP met een metamorfose van de ondergang.

De 31-jarige politicus die zijn rechtenstudies nooit afwerkte, legde de basis van zijn populariteit en macht door zich als minister van Buitenlandse Zaken te verzetten tegen het ‘ Wir schaffen das‘-beleid van Angela Merkel in de zomer van 2015. Oostenrijkse grensdorpen lagen plots aan het einde van de Balkanroute en werden overspoeld door duizenden migranten. Kurz riep zonder overleg met Merkel de vroegere Habsburgse landen samen voor een bijzondere top in Wenen. Even later was de grens dicht en Kurz was de nieuwe politieke held.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content