Wilink neemt participatie in Century 21

ISABELLE VERMEIR EN DOMINIQUE DEJEAN "Onze merken zijn complementair. Maar we blijven allebei op ons vakterrein." © DEBBY TERMONIA

De bruidegom heeft een sterke rug en een goedgevulde portefeuille. De knappe bruid heeft een solide reputatie. De in vermogensbeheer gespecialiseerde makelaarsgroep Wilink zal kunnen profiteren van de bekendheid en het bereik van Century 21, de Belgische marktleider in vastgoedagentschappen.

De ceremonie is in alle stilte verlopen. Maar de trouwers zijn trots op hun huwelijk, zeggen Dominique Dejean en Isabelle Vermeir, de CEO’s van respectievelijk Wilink en Century 21 Benelux. De twee zijn een verstandshuwelijk aangegaan. De holding Wilink heeft een aantal participaties verworven en moet nu haar activa consolideren. Ze heeft een participatie van 35 procent genomen in Avana Capital Investment, de moedermaatschappij van Century 21 Benelux.

Waarom vindt die participatie nu plaats?

DOMINIQUE DEJEAN. “Wilink wil zich positioneren als een one store financial house, een financiële winkel die makelaarsdiensten aanbiedt in vastgoed, verzekeringen, bankzaken en kredieten. We beschikken over 23 verkooppunten. We vroegen ons af hoe we de kwaliteit van onze diensten en onze zichtbaarheid konden verbeteren. Toen heb ik Isabelle Vermeir ontmoet.”

ISABELLE VERMEIR. “Bij Century 21 is dat ongeveer op dezelfde manier gegaan. We denken al een hele tijd na over de reikwijdte van de diensten die we aan onze klanten willen aanbieden. We zijn het grootste makelaarsnetwerk voor residentieel vastgoed in België en het is daarom van het grootste belang dat we een ruimer gamma aan verkoop- en verhuurdiensten ontwikkelen. We willen onze klanten een volledig dienstenpakket aanbieden. Daarom gaan we met Wilink in zee. Het biedt onder meer verzekerings- en kredietproducten aan. De twee merken zijn complementair.”

Welke vorm zal de samenwerking aannemen?

DOMINIQUE DEJEAN. “Het is een joint venture. Wilink heeft een minderheidsbelang genomen in Century 21 Benelux en het is de bedoeling dat we dat partnerschap in de loop der tijd consolideren. Daarom sluiten we niet uit dat er op termijn een wederzijdse participatie komt. Juridisch gezien blijven beide bedrijven gescheiden.”

Om hoeveel geld gaat het?

(Beide CEO’s glimlachen)

DOMINIQUE DEJEAN. “Dat houden we voor ons.”

ISABELLE VERMEIR. “Onze partner heeft onze cijfers goed bestudeerd. Tussen 2015 en 2016 is het aantal transacties fors toegenomen, van 6300 tot 7200. Vorig jaar was volgens volume zelfs ons beste jaar. Dit jaar hebben we al vijftien nieuwe agentschappen geopend. En daar komen nu negen vastgoedagentschappen van Wilink bij.”

Welke synergie is er tussen beide merken?

DOMINIQUE DEJEAN. “Wilink beschikt over 23 financiële winkels, die over heel België verspreid zijn. Binnen een goed jaar kunnen we in al onze verkooppunten alle diensten aanbieden, inclusief vastgoeddiensten. Dankzij deze operatie zullen we beschikken over 177 franchisekantoren van Century 21, en die zullen hun residentiële vastgoedaanbod kunnen verrijken met alle financiële diensten die Wilink aanbiedt.”

ISABELLE VERMEIR. “Onze franchisekantoren zullen zich op vastgoed en de residentiële verkoop en verhuur blijven richten. Als klanten naar bijkomende diensten als kredieten en verzekeringen vragen, zullen ze hen doorverwijzen naar onze partner. We blijven dus allebei op ons eigen vakterrein.”

Een vastgoedmakelaar die samenwerkt met een makelaar voor verzekeringen en financiële producten, dat is een primeur in de vastgoedsector.

ISABELLE VERMEIR. “Het is inderdaad een uniek huwelijk voor België. Wereldwijd is het ook een primeur voor Century 21. ”

DOMINIQUE DEJEAN. “De onderneming bestaat pas sinds 1 januari 2015. Wilink is ontstaan toen drie CEO’s het besluit namen zich te groeperen. Stefaan Vallaeys leidde BFO Family Office (actief in levensverzekeringen en vastgoed, nvdr), Christophe Dister stond aan het hoofd van FINB (makelaar voor verzekeringen en kredieten, nvdr) en ik was de CEO van Elitis (vermogensconsultancy en makelaar voor klassieke verzekeringen, nvdr).”

DOMINIQUE DEJEAN. “Inderdaad. Om het voortbestaan van ons bedrijf te kunnen verzekeren, moeten we voor een toegevoegde waarde zorgen. We zullen een allesomvattend dienstenpakket aanbieden en de klant tijdens zijn verschillende levensfases begeleiden. Onze samenwerking met Century 21 biedt daarbij een meerwaarde.”

Uw bedrijven onderhouden geprivilegieerde samenwerkingsverbanden met vastgoedpromotoren. Nu u gaat samenwerken, zult u ook op dat terrein meer gewicht in de schaal kunnen werpen.

DOMINIQUE DEJEAN. “Er worden elk jaar 30.000 appartementen verkocht in België. Wij menen dat onze 177 kantoren van Century 21 en onze 23 verkooppunten van Wilink een fantastische kans zijn voor de vastgoedpromotoren.”

ISABELLE VERMEIR. “Century 21 wil al meer dan een jaar het nieuwbouwsegment aanboren. We hebben belangrijke partnerschappen afgesloten met promotoren zoals Verelst. Met Wilink erbij zullen we nog sterker worden.”

DOMINIQUE DEJEAN. “En wij hebben overeenkomsten afgesloten met een zeer brede waaier aan promotoren, van nationale spelers zoals Atenor en Besix tot lokale spelers zoals Groep Caenen, Land Invest Group en Sea Coast.”

Veel mensen denken dat het beroep van makelaar zal verdwijnen en dat een concentratie onvermijdelijk is. Is dat een van de redenen voor uw partnerschap?

DOMINIQUE DEJEAN. “Zeker. In de voorbije jaren hebben 1000 à 2000 makelaars zich gegroepeerd, hun activiteit stopgezet of plannen gemaakt om te stoppen. De grote verzekeringsmaatschappijen maken zich zorgen over de toekomst. Almaar meer makelaars willen zich groeperen onder Wilink. De makelaars hebben heel goed begrepen hoe de sector evolueert, en ze zien ons als een mogelijke oplossing.”

Is de situatie in de sector van de vastgoedmakelarij vergelijkbaar?

ISABELLE VERMEIR. “Het beroep van vastgoedmakelaar is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Tegenwoordig is de vastgoedmakelaar meer met dienstverlening bezig. Dat is de toekomst van ons beroep. Naast de samenwerking met Wilink, hebben we overeenkomsten afgesloten met ondernemingen die gespecialiseerd zijn in verhuizingen (Fossoul J & Fils), alarmsystemen voor woningen (Verisure) en renovatiewerken. Het werk van een vastgoedmakelaar stopt niet meer bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst.”

Anne-Sophie Chevalier, fotografie Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content