Wijn zonder alcohol

© GF

Wijnen met een laag alcoholgehalte bestaan al enkele decennia. Maar het alcoholpercentage mag niet dalen onder 9 of 8,5 procent, afhankelijk van de streek. Anders mag de drank niet langer wijn worden genoemd.

Hoe wordt zulke wijn gemaakt? Meestal worden de druiven vroeger geoogst. Dan bevatten ze minder suiker, waardoor tijdens de gisting minder alcohol ontstaat. Bovendien wordt de gisting vroegtijdig gestopt, zodat niet langer alcohol wordt gevormd en er niet-vergiste suiker in de wijn achterblijft. Dat laatste is ook nodig voor de smaak, omdat vroeg geoogste druiven zuurder zijn.

Maar er zijn ook andere technieken. De meest gebruikte is omgekeerde osmose, waarbij men water en alcohol aan de wijn onttrekt zonder aan de andere componenten te raken. Die techniek wordt ook toegepast op heel wat ‘normale’ wijnen, onder meer in Bordeaux.

Sinds kort gaat men nog een stap verder: wijnen zonder alcohol. Die mogen, zoals vermeld, wettelijk geen wijn worden genoemd. Ze krijgen merknamen, zoals Pierre Zéro.

Mathilde Boulachin (38), een ondernemende vrouw afkomstig uit een wijnbouwersfamilie in Champagne, richtte samen met een oenoloog een wijnbedrijf op, waar ze niet-alcoholische wijnen produceert. “Het begon als een klassiek wijnhandelshuis, dat druiven en wijnen opkoopt om er wijnen van te maken onder een merknaam”, vertelt ze. “Maar al snel zagen we dat iets aan het veranderen is in Frankrijk, vooral bij de nieuwe generaties: een strengere attitude ten opzichte van rijden onder invloed, maar ook meer aandacht voor de gezondheid. Zo is het idee ontstaan wijnen zonder alcohol op de markt te brengen.”

Boulachin gebruikt daarvoor twee methoden. Een eerste is wijn te maken op de klassieke manier en dan te desalcoholiseren via een techniek die Spinning Cone Column heet, een soort droogzwierder waarin de alcohol bijna volledig verdampt. Een andere methode is het wijnmaakproces zo getrouw mogelijk te imiteren, maar zonder dat het druivensap vergist.

De wijn zonder alcohol wordt geëxporteerd naar meer dan twintig landen, waaronder België. Een interessante doelgroep zijn moslims, want deze wijnen zijn halal.

Wijn zonder alcohol
© IS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content