‘Werken is geen straf’

© GF

Eens een geëngageerde ondernemer, altijd een geëngageerde ondernemer. Dat gezegde is ook van toepassing op Dirk Vandeputte, de nieuwe voorzitter van Etion (het vroegere VKW). Hij volgt Herman Van de Velde op. Vandeputte was al betrokken bij de jongerenwerking van Etion, werkte zich daarna in alle geledingen op – onder meer als voorzitter van de regio Antwerpen-Mechelen – en blijft dus ook na twee decennia aan boord.

“Bij Etion wil ik vooral meehelpen het imago van de ondernemer op te krikken”, zegt Dirk Vandeputte. “Dat is meer dan nodig. Ik was onlangs in San Francisco. In de Verenigde Staten worden ondernemers als echte helden beschouwd. Het is daarom belangrijk dat we steun geven aan jonge mensen die een zaak willen opstarten. Etion wil die noodzakelijke ruggensteun bieden via zijn denktank of via het overleg dat we geregeld organiseren met een aantal CEO’s. Daaruit ontstaan initiatieven die het ondernemerschap maatschappelijk vooruit moeten stuwen.”

Ondernemers het juiste pad tonen kan enkel als je door de wol geverfd bent in de ondernemerswereld. Dirk Vandeputte leidt het familiebedrijf Vandeputte Safety International (77 miljoen euro omzet, 170 medewerkers). Het is al decennialang een vaste waarde in veiligheidsproducten. Daar geeft hij blijk van een ethische aanpak. Er is een sterke decentralisatie van bevoegdheden naar de medewerkers. “Dat verhoogt het gevoel van betrokkenheid voor de werknemers”, zegt Vandeputte. “Ik geloof sterk in participatief ondernemerschap, meer dan in financiële incentives in de vorm van bijvoorbeeld aandelen. Ik vind ook dat werken geen straf, maar een plezier moet zijn. Gelukkige medewerkers zijn goed voor de klanten, de leveranciers en de collega’s. Daar heeft elk bedrijf baat bij.”

KC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content