‘We zijn op een rijdende trein gesprongen’

Gertie Delande werkt al twintig jaar voor Cegeka. Ze leidt er de healthcaredivisie. Sinds begin 2017 is ze ook de CEO nexuzhealth, een joint venture tussen het Hasseltse softwarebedrijf en de IT-afdeling van UZ Leuven. “Ik laat niet zo makkelijk los”, geeft ze toe. “Maar het is logisch de functies te combineren. Ze zijn nauw met elkaar verweven.”

Een huwelijk tussen een privébedrijf en de IT-afdeling van een ziekenhuis is op het eerste gezicht ongewoon. Toch ontstond de joint venture tamelijk natuurlijk. Toen Delande zes jaar geleden bij Cegeka de leiding kreeg over de healthcaredivsie, was dat niet de meest rendabele tak van het softwarebedrijf. Delande trok de contracten open en begon te zoeken naar een kandidaat om het eigen Elektronisch Patiëntendossier (EPD) te vervangen.

Na enkele jaren kwam UZ Leuven in beeld. Het ziekenhuis had een softwareoplossing ontwikkeld, die ook in gebruik was in bijna twintig andere ziekenhuizen. Dat zette de IT-divisie van het UZ Leuven onder druk. “Hun missie was niet meteen de software overal te ondersteunen. Zij zochten een partner. Eind 2016 konden we de oprichtingsakte van nexuzhealth ondertekenen”, vertelt Delande.

Welke mijlpalen liggen al achter u?

GERTIE DELANDE. “In juni heeft ons eerste nieuwe ziekenhuis getekend: het stedelijk ziekenhuis van Aalst. Dat was een belangrijk moment. We zijn als organisatie op een rijdende trein gesprongen. We moeten enerzijds de ziekenhuizen die al met de UZ Leuven-applicatie werkten, aan boord houden, en anderzijds de klanten die met het EPD van Cegeka werken, overtuigen over te stappen. Er werken nu 25 ziekenhuizen met het EPD en daarmee beheren we 40 procent van de ziekenhuisbedden in België.

“De markt is in Vlaanderen intussen wel min of meer verdeeld. Verkoop is nog altijd van belang, maar ondersteuning is even cruciaal voor onze groei. We zien dat heel wat ziekenhuizen wel al onze toepassing hebben, maar lang niet alle functionaliteiten gebruiken. We willen ze begeleiden in dat proces. Dat duurt gemakkelijk drie tot vier jaar. “Daarom zie ik het opstarten van een service-organisatie als een belangrijke realisatie. We hebben nu een organisatie met dertig EPD-consultants en daar is dit jaar hard aan gewerkt.”

U draagt twee petjes, als directeur van Cegeka healthcare en CEO van nexuzhealth. Maakt dat zaken moeilijker of juist makkelijk?

DELANDE. “Het zijn grotendeels dezelfde klanten. Het is dus logisch dat ze met mij praten. Het enige minder vanzelfsprekende is dat ik voortdurend moet schakelen tussen een bedrijf dat in de start-upfase zit en een organisatie die draait op onderhoudscontracten.

“Ik was altijd een bezige bij. Dat ik nu nog meer bezet ben, neem ik erbij, maar ik houd mijn work-lifebalans in de gaten. Dat kan ook moeilijk anders met een zoon van negen. Dat vergt tijd, maar helpt ook om los te laten.”

De markt voor ziekenhuissoftware is in België stilaan verdeeld. De sociale zekerheid verschilt nogal naargelang het land. Hoe hard staat dat buitenlandse groei in de weg?

DELANDE. “We werken aan een nieuwe versie van onze software. We willen ze meer cloudgebaseerd maken en makkelijker om internationaal te gebruiken. Ons EPD vormt een harde kern waarrond een schil komt die de lokalisatie mogelijk maakt. Dat zijn we aan het uitwerken. We hopen het proof of concept dit jaar klaar te hebben.”

Gertie Delande (43)

Is: CEO nexuzhealth

Vrije tijd: Organisator paardenprocessie Hakendover

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content