‘We hebben op alle cilinders goed gedraaid’

Bartel Puelinckx © GF

Bartel Puelinckx werd ruim één jaar geleden CEO van KBC Securities. Hij kijkt terug op een geslaagd en leerrijk, maar ook zwaar jaar. “Dankzij een sterk team dat ik heb geërfd van mijn voorganger en de goede gang van zaken op de beurs, is 2017 het beste jaar van het voorbije decennium geworden voor KBC Securities”, zegt hij. “Interessant is dat we op alle cilinders goed hebben gedraaid. Bolero zag het aantal transacties jaar op jaar met 60 procent groeien. Ook de afdeling corporate finance kende een van de beste jaren in haar geschiedenis. Ten slotte konden we enkele mooie overnamedossiers afronden en ook de Dealingroom presteerde sterk.”

U hebt de focus gelegd op de zakenbankactiviteiten. Zo vallen Bolero en Bolero Crowdfunding niet langer onder KBC Securities. Waarom?

BARTEL PUELINCKX. “Ik geloof heel sterk in focus. De kernactiviteit van KBC Securities is dienstverlening aan professionele klanten. Retail zit veel meer op zijn plaats in de Business Unit Belgium die naar de retailklant trekt met drie benaderingen: discretionair beheer, private banking en een platform voor de doe-het-zelvers. Dat platform is Bolero. Het hoort dus beter thuis onder de vleugels van die businessunit. Bolero is gestart bij KBC Securities en is mooi uitgegroeid. Zo is het aantal klanten de voorbije vijf jaar verdrievoudigd, de totale waarde aan assets is zelfs maal zes gegaan. Vergelijk het met een plantje in een bloempot. Om het plantje in al zijn pracht te laten bloeien, moet je het op tijd verplanten naar een aangepaste omgeving. Dat moment was gekomen voor Bolero.”

2017 is het beste jaar van het voorbije decennium geworden voor KBC Securities

Hoe kijkt de marktleider in ‘equity capital market’-transacties naar de vele bedrijven die van de beurs gehaald worden? Dreigt bloedarmoede op Euronext Brussel?

PUELINCKX. “Ik begrijp dat die perceptie bestaat, maar je moet alles in zijn context zien. Biotech bijvoorbeeld is uitgegroeid tot een belangrijke tak op Euronext Brussel. Enerzijds is het jammer dat een pareltje als Ablynx van de beurstabellen verdwijnt, anderzijds is het niet meer dan een logische stap. Een biotechbedrijf heeft enorme kapitaalbehoeften en daarvoor is een beursnotering heel interessant. Vroeg of laat komt het bedrijf in handen van een grotere farmaspeler. Dat is nu eenmaal het lot van een biotechbedrijf. Op de beurs is het altijd een komen en gaan van bedrijven. Iedereen weet dat de beursgang van Belfius eraan zit te komen. Daarnaast zitten er nog enkele dossiers in de pijplijn. Van bloedarmoede zou ik dus zeker niet durven te spreken.”

Bij uw aantreden koesterde u grote ambities in fusies en overnames. Heeft KBC Securities stappen ondernomen?

PUELINCKX. “In de overnamemarkt zien we veel babyboomers die jaren geleden hun eigen zaak hebben opgestart en nu op zoek zijn naar een overnemer. Aan de andere kant zien we ook veel families die op zoek zijn naar investeringskansen. Vorig jaar zijn we van start gegaan met Match’ it, een platform dat kopers en verkopers moet samenbrengen. Er staan 28 bedrijven op ons platform en we hebben al 7 dossiers afgerond. We werken continu aan de verbetering van het concept. Op internationaal niveau wil ik zeker onze samenwerking met Oaklins vermelden, waardoor we niet alleen kunnen putten uit een wereldwijde database, maar ook een beroep kunnen doen op extra knowhow.”

Bartel Puelinckx (52)

Is: CEO van KBC Securities

Vrije tijd: gezin, familie, vrienden en reizen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content