Vijftig kaarsjes

DE BERCUIT "Voor iedere speler een serieuze test." © GF

De Bercuit mag voortaan het predicaat ‘koninklijk’ gebruiken. Die eretitel kent het Paleis toe aan clubs die vijftig jaar bestaan. De golfclub in Grez-Doiceau werd in 1967 opgericht en maakte eerst deel uit van een groot en prestigieus vastgoedconcept van baron Frédéric Rolin. Er werd op geen duit gekeken: het parcours werd getekend door Robert Trent Jones senior, de bekende Engels-Amerikaanse architect, die zijn inspiratie de vrije loop liet. Het resultaat was een indrukwekkend championship course, waar niet alleen technische maar ook tactische kwaliteiten belangrijk zijn.

Het parcours is nog altijd een referentie in het Belgische golf. “Het is een par 72 die eerder kort is, zes kilometer”, zegt clubvoorzitter Didier Demaret. “Maar het terrein is een uitdaging. Voor iedere speler is het een serieuze test.” Sommige holes hebben een hele reputatie – zoals de vijfde, een par 3 van amper 130 meter met een impressionant hoogteverschil, en een kleine green die zich verstopt achter water en bunkers.

In zijn vijftigjarige bestaan kreeg de Bercuit heel wat grote kampioenschappen over de vloer, zoals de Belgische Open in 1988, een toernooi waar de meeste Europese topspelers aan deelnamen. De overwinning ging naar de Spanjaard Jose-Maria Olazabal, die toen nog maar 22 jaar was. Hij gebruikte amper zijn driver, maar sloeg wel approachesmet een chirurgische precisie. Begin jaren negentig organiseerde de Bercuit verscheidene wedstrijden van de European Ladies Masters, een toernooi waar ook de Belgische Florence Descampe aan deelnam.

Met de nieuwe status en de rimpelloze greens begint een nieuw tijdperk voor de Royal Bercuit Golf Club. De voorbije jaren sloot de vereniging een moeilijke periode af. De financiën werden gesaneerd met een kapitaalsverhoging en er trad een nieuwe raad van bestuur aan. “We willen voor onze leden een echte privéclub zijn”, zegt Demaret. “Een vereniging die op ieder gebied topkwaliteit nastreeft. Door de inzet van onze greenkeeper Jean-Marc Dokier ligt het parcours er opnieuw uitmuntend bij. We beschikken ook over een zeer complete infrastructuur, met onder meer onze jeugdacademie, een zaal voor seminars, een zwembad, een gerenoveerd clubhouse en een trendy restaurant onder leiding van chef Hugues Mattagne.”

De Royal Bercuit Golf Club heeft iets meer dan vijfhonderd leden en dat is goed voor Demaret. “Meer dan zeshonderd willen we liever niet. We willen topkwaliteit en een vorm van exclusiviteit blijven leveren aan onze leden.”

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content