Verstilde tijd

Tegelijk met Art Brussels opende in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een soloshow van Hiroshi Sugimoto: een Japanse kunstfotograaf, die goed vertegenwoordigd is in Belgische privéverzamelingen. Vooral zijn meditatieve zeelandschappen, zijn foto’s van diorama’s met opgezette dieren en zijn verstilde cinema-interieurs die hij belicht gedurende de duur van een film, zijn bekend.

In de Koninklijke Musea gaat Sugimoto de dialoog aan met kunstwerken in twee zalen van het museum. Dat doet hij met foto’s, waarin hij refereert aan de westerse kunstgeschiedenis: hij fotografeerde bijvoorbeeld wassen beelden van historische figuren zo levensecht dat ze bijna een schilderij van een oude meester zouden kunnen zijn.

Tegelijk met Sugimoto exposeert ook Jan Fabre opnieuw in het museum. Hij presenteert acht marmeren bas-reliëfs van de vrouwelijke muzes in zijn leven. Die ontwierp hij voor zijn soloshow in de Hermitage in Sint-Petersburg. Ook van kroonprinses Elisabeth is een sculptuur te zien. Net zoals Sugimoto stelt hij het werk op tussen de vaste collectie, hier tussen de werken van Jacob Jordaens. De feesthoedjes op de beelden refereren aan de jolige taferelen op Jordaens barokwerken.

Hiroshi Sugimoto, Still Life, tot 19 augustus in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content