Tiger speelt dit jaar niet meer

© REU

We mogen ons stilaan afvragen of we Tiger Woods nog aan de afslag van een toptoernooi zien. Meer dan ooit lijkt dat heel onzeker. De 41-jarige Amerikaan is in Texas voor de zoveelste keer aan de rug geopereerd. In drie jaar is het al de vierde keer dat hij onder het mes ging. Het seizoen 2017 zit er meteen op voor Woods.

In het begin van het seizoen was de Amerikaan heel ambitieus. Hij zei dat hij hersteld was van zijn rugblessure en dat hij zelfs weer van winst in de Masters van Augusta durfde te dromen. Maar na twee toernooien worstelde Woods al opnieuw met rugpijn, die nu dus tot een nieuwe operatie heeft geleid. In een eerste reactie meldt de vroegere nummer één van de wereld dat hij helemaal niet in de put zit: “Ik blijf optimistisch. Zodra ik hersteld ben, wil ik zo snel mogelijk opnieuw een normaal leven leiden. Met mijn kinderen spelen en zonder pijn door de dag gaan.” Maar over golfen zegt hij niets. “Er wacht Woods een lange revalidatie”, zei Richard Guyer, de chirurg die de operatie uitvoerde. “Pas daarna kan hij opnieuw voorzichtig beginnen te trainen.”

Als alles volgens plan verloopt, zou Woods speelklaar kunnen raken voor de start van het seizoen 2018. Alleen is het de vraag of hij nog de inspanning kan opbrengen om weer van nul te beginnen. Woods staat op de 800ste plaats in de internationale rangschikking. In San Diego, waar hij strandde in de cut, kon hij al vaststellen dat de kloof tussen zijn niveau en dat van de wereldtop bijzonder groot is. Bovendien leek hij in zijn eerste reactie te impliceren dat hij zijn privéleven nu belangrijker vindt.

Voor het eerst lijkt het dan ook alsof de man die de internationale golfsport ooit domineerde, aan zijn pensioen denkt. In Amerika wordt er zelfs al over gespeculeerd dat Woods dat nog niet toegeeft, omdat hij zijn sponsors zo lang mogelijk wil houden. In 2016 verdiende hij nog 100 miljoen dollar aan sponsoring. Maar Woods hoeft het niet meer voor het geld te doen: zijn fortuin wordt geschat op een miljard dollar.

Toen hij in 1997 bij de professionals debuteerde, werd al vlug duidelijk dat Tiger Woods een natuurtalent was. Alleen wilde hij zijn grenzen blijven verleggen en had hij de ambitie een soort superatleet te worden. Dat heeft hem lichamelijk wellicht gesloopt. In 2008 begonnen de fysieke problemen, en sindsdien kon hij geen enkele major meer winnen. Met veertien overwinningen in grandslamtoernooien en 79 zeges in de PGA Tour heeft Woods in ieder geval een serieus hoofdstuk in de geschiedenis van de golfsport geschreven.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content