The restaurant gooit het roer om

© DANIEL GEERAERTS

Hilton Brussels was sinds de opening in 1967 de plek waar het internationale zakenleven en de wereld van de diplomatie bijeenkwamen rond de tafels van La Maison du Boeuf. De Franse kok Michel Theurel beleefde er zijn gloriedagen. Maar de directie veranderde om de haverklap en La Maison du Boeuf verloor zijn Michelinster. Uiteindelijk werd Brussels Hilton verkocht aan de Zweedse groep Pandox AB. Na twee jaar renoveren kreeg het de nieuwe naam The Hotel en het restaurant op het gelijkvloers, waar vroeger het Café d’Egmont was, kreeg de bijpassende naam The Restaurant. Executive chef werdPierre Balthazar, die tien jaar voor de Raad van Europa kookte. Hij ontwikkelde een “innovatieve culinaire lijn”. Daarvoor deed hij een beroep op drie buitenlandse chefs, die negen seizoenproducten op twee manieren dienden te bereiden: klassiek en persoonlijk. Die formule bleek te gecompliceerd voor de klanten en had maar matig succes. Daarom werd onlangs overgeschakeld op een meer spontane stijl.

Wij kregen een tafeltje aan het raam met zicht op het Egmontpark en op de open keuken. De kaart vermeldt slechts acht gerechten en verandert iedere donderdag. Er is geen onderscheid tussen voor- en hoofdgerechten. De prijzen variëren tussen 21 en 32 euro, wat gezien de locatie, het comfort, de bediening en de graad van verfijning best meevalt. De kaart mist salades en een of twee vegetarische bereidingen. De wijnkaart oogt internationaal, maar biedt helaas weinig keuze onder 40 euro. Wij gaven de voorkeur aan wijnen per glas, die uitsluitend uit magnum worden geschonken. De kwaliteit was bevredigend, maar geen 10 euro per glas waard.

Als voorgerechten namen we de gemarineerde zalm met collectie bieten, poutargue en enkele scheuten, een gerecht waar de diepe, aardse smaak van volwassen bieten domineerde (22 euro) en gehakte tartaar van kalfsvlees met noten in karamel van soja en Beaufort (22 euro). De hoofdgerechten waren eersteklas kabeljauw met acra, bloemkool, enkele cantharellen en een zachte, bijna zoete saus met amandelolie (26 euro) en filet van lam met tandoorikruiden, gestampte aardappel en groene kool (28 euro). Wij eindigden met een fris nagerecht van mousse van rosé champagne met meringue van groene thee, lychee en chocolade (12 euro) en eclair nieuwe stijl met pistachenoot, crème van yuzu en ijzerkruid en koekje van sesam (12 euro).Wij aten smakelijk, maar hadden toch heimwee naar Maison du Boeuf.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content