Terug naar de basis

WIE

Frederik Matthys (39)

WORDT

Voorzitter van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP), die onder meer de Floraliën in Gent organiseert.

WAS

Frederik Matthys was lange tijd chemisch laborant tot hij in 2011 manager extra muros bij het Oost-Vlaamse bloemenkweekbedrijf De Waele-Wilwoodii werd. Het sierteeltbedrijf heeft een oppervlakte van meer dan 17 hectare, waarop zo’n 1,8 miljoen planten staan. Er worden onder meer rododendrons en azalea’s geteeld. Die gaan naar tuincentra en grote retailers in heel Europa.

WIL

“De Floraliën moeten terug naar de basis. De producenten moeten opnieuw centraal staan. Het Gentse bloemenevenement moet weer meer voeling krijgen met siertelers, boomkwekers, floristen en tuinaanleggers. Ik wil de brug slaan tussen de twee partijen.

“De financiële resultaten van de Floraliën vielen tegen vorig jaar. De organisatie was te grootschalig en te ambitieus. Nu kunnen we met een propere lei beginnen. Anders dan in de vorige editie willen we eerst zekerheid over de inkomsten hebben, en dan kijken hoe ver we kunnen springen. In 2020 zal er, zoals vroeger, maar één site zijn – het Gentse Citadelpark – in plaats van vier locaties bij de jongste editie. We hopen dat de stad Gent wil meewerken om enkele gebouwen (Casino, Kuipke) ter beschikking te stellen. We hopen ook dat we in het Citadelpark iets permanent kunnen installeren.

“De sector heeft niet alleen behoefte aan één groot evenement om de drie jaar. We proberen ook op geregelde tijdstippen kleinschaliger events te organiseren, zoals Gent Azaleastad of Flower Time Brussel. Daarbij worden de zalen van het Brusselse stadhuis en een deel van de Grote Markt gedecoreerd met bloemen- en plantencreaties.”

WAT IN VRIJE TIJD

Tennis, muziek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content