Sophie Streydio (Puratos): ‘Ik heb een mondiale job’

SOPHIE STREYDIO "We bieden jonge studenten en hun familie in India een toekomst." © .

Sophie Streydio (Puratos) is genomineerde voor Trends HR Manager of the Year

De internationale groep Puratos biedt innovatieve producten en oplossingen voor de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector. Ze bezit 58 productie-eenheden die over de hele wereld verspreid zijn, 68 filialen en 77 innovatiecentra. Haar producten worden in meer dan honderd landen verkocht. Elk jaar werft Puratos gemiddeld 1500 werknemers aan. Puratos heeft in meerdere landen hr-afdelingen. Ze worden aangestuurd vanuit het onderzoekscentrum in Groot-Bijgaarden en ze worden geleid door Sophie Streydio.

“Toen ik zeven jaar geleden begon, was er behoorlijk wat werk aan de winkel”, legt ze uit. “Er was amper sprake van employee branding. In die periode hebben we een grondige transformatie doorgemaakt en zijn we uitgegroeid tot een ingrediëntenproducent. Samen met de businessafdeling hebben we programma’s uitgewerkt om de werknemers te begeleiden bij alle veranderingen. We leggen daarbij de nadruk op hun ervaring. Bij Puratos is de onderlinge samenhang van essentieel belang. Daarvoor hebben we een programma dat Grow Your Magic heet. We bieden de werknemer de ideale omstandigheden om zich te ontwikkelen.”

De invoering van die innovatieve werkplaats heeft Puratos in 2015 een mooie prijs opgeleverd: de HR Corporate Award van Executive Circle voor de buitengewone prestaties en verwezenlijkingen van de hr-afdeling en het managementteam. Want exponentieel groeien is zowel een luxe als een probleem. Je moet het nodige talent vinden om die groei aan te sturen en je moet tegelijkertijd de bedrijfscultuur in stand houden. Hoe pak je dat aan? Je gaat met je klanten om de tafel zitten en werkt samen elegante oplossingen uit.

“Dat is een wezenlijk onderdeel van ons hr-beleid”, gaat Sophie Streydio verder. “Onze bakkers die demonstraties geven, beschikken niet alleen over uitzonderlijke technische capaciteiten, ze moeten ook echt showmannen zijn die de producten aan de klanten kunnen uitleggen. Het is moeilijk dat talent te vinden en te houden. We hebben een bakkersschool geopend in samenwerking met een school uit een achtergestelde wijk van Bombay. De leerlingen volgen ‘s ochtends hun normale lessen en ‘s middags leren wij hen onze technieken. Na twee jaar, en na het beëindigen van hun opleiding, hebben de eerste afgestudeerden allemaal werk gevonden. We bieden die jonge studenten en hun familie een toekomst. We doen nu hetzelfde in Brazilië en in Mexico. En we zijn van plan volgend jaar een gelijkaardige school te openen in Zuid-Afrika. In 2020 zullen 200 jonge, technisch vaardige bakkers die scholen verlaten om voor ons en onze klanten te werken.”

Sophie Streydio heeft een diploma commercieel ingenieur en ze heeft dertien jaar als managementconsulente voor drie van de Big Five gewerkt: Accenture, PwC en AT Kearney. Ze heeft daar veel ervaring opgedaan met changemanagement en zich gespecialiseerd in hr. Daarna stelde ze haar expertise ten dienste van Trane, een afdeling van Ingersoll Rand. Ze ontwikkelde er programma’s voor de verbetering van de productiviteit, voor groeibegeleiding en voor de workforce planning op lange termijn. Nu geeft ze bij Puratos leiding aan een wereldwijde groep van 110 personen, van wie er 25 in België werken. “Ik heb een mondiale job”, besluit ze. “En het is een echte uitdaging om al onze programma’s wereldwijd te implementeren. Ik heb veel geluk gehad. Ik ben altijd begeleid door uitzonderlijke bazen en collega’s. Dankzij hun vertrouwen in mij heb ik veel kunnen leren.”

Partner Content