Rembrandt privé

Nadat Bruegel het kunstjaar 2018 domineerde, wordt 2019 het jaar van Leonardo Da Vinci en Rembrandt. Da Vinci overleed 500 jaar geleden en Rembrandt 350 jaar geleden. Rembrandt wordt in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leeuwarden herdacht. De eerste grote expo loopt al in het Stadsarchief in Amsterdam. Die traceert het privéleven van de schilder in Amsterdam – waar hij tussen 1631 en 1669 woonde – aan de hand van archiefdocumenten.

De bezoeker krijgt de authentieke bronnen te zien waaruit zijn biografen anekdotes destilleerden over Rembrandts werk, zijn opdrachtgevers, vrouwen en kinderen. Die moeilijk leesbare documenten komen tot leven aan de hand van augmented reality en worden aangevuld met originele kunstwerken.

Het Rijksmuseum in Amsterdam pakt tijdens het Rembrandtjaar uit met het spectaculairste project: vanaf 15 februari toont het alles wat het van Rembrandt in de collectie heeft: 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten. Vanaf 11 oktober maakt het Rijksmuseum dan de vergelijking tussen Rembrandt en Velázquez. In samenwerking met het Prado worden combinaties getoond van Nederlandse en Spaanse topstukken, onder meer van Velázquez, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera. Een expo om nu al in de agenda te zetten.

Rembrandt privé, tot 7 april in het Stadsarchief in Amsterdam

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content