Pakketbootstijl

© Getty Images/Stocktrek Images

In een nieuwe tentoonstelling probeert het Londense Victoria & Albert Museum aan te tonen hoe oceaanstomers in de late negentiende en de vroege twintigste eeuw een hele lifestyle creëerden: van mode tot interieurdesign, van reisaccessoires tot grafische vormgeving. Het bekendste drijvende paleis was de Titanic, waarvan op de tentoonstelling houten wandpanelen te zien zijn.

Sterk is ook de gepersonaliseerde bagage van de hertog van Windsor, die ooit aan boord ging van de SS United States met meer dan honderd op maat gemaakte valiezen, besteld bij Goyard. Dat bedrijf was gespecialiseerd in luxereiskoffers. De passagiersboten zelf waren ook state-of-the-art. Op de expo is een zwembad uit een van die oceaanstomers te zien. Interieurarchitecten en meubelontwerpers zoals Jean Dunand en William de Morgan tekenden trendy ontwerpen, waarvan enkele stukken naar Londen verhuisden. Luxecruises inspireerden heel wat architecten in het interbellum om woningen in pakketbootstijl te bouwen.

De expo toont ook originele jurken en juwelen die werden gedragen door bekende passagiers. Denk maar aan het rode avondkleed, die Marlène Dietrich droeg op de Queen Elisabeth.

Ocean Liners: Speed & Style, van 3 februari tot 10 juni in Victoria & Albert Museum in Londen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content