Overtuigde Brusselaar

© f.verdickt

Zijn beste beslissing was in Brussel gaan wonen, zegt Michel Casselman. Salariswagens vindt hij niet meer hedendaags, ook al zijn ze een fiscaalvriendelijke vorm van verloning. Verlaag gewoon de belastingen op arbeid, aldus de PMV-topman.

Wat had u nooit verwacht?

“Er gebeuren geregeld zaken waarvan ik versteld sta, maar een van de belangrijkere was de brexit. Het lijkt mij naïef te denken dat je in de wereld van vandaag en morgen beter af bent als eiland van 65 miljoen inwoners dan als deel van een groep van 500 miljoen Europeanen. Het doet meteen ook vragen rijzen over het democratische proces. Zowel Britse en Europese politieke mandatarissen dragen hier een heel grote verantwoordelijkheid. Als er problemen zijn, kan je ze maar beter oplossen, in plaats van ervan weg te lopen.”

Beste beslissing?

“In Brussel gaan wonen. De tijd die ik spendeer aan woon-werkverkeer is bijzonder kort. En mijn kinderen waren van meet af aan tweetalig.”

Beste film?

Invictus, een prachtige les over leiderschap met Morgan Freeman als Nelson Mandela en Matt Damon als François Pienaar, de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam.”

Wat was uw eerste wagen?

“Zeer Belgisch: dat was een bedrijfswagen. Dat systeem is al lang niet meer hedendaags. Toch laten we het bestaan. Natuurlijk is het een manier om de verloning van medewerkers wat fiscaalvriendelijker te maken. Maar wie een efficiënt gerund land wil, zal akkoord gaan dat de belastingen op arbeid lager moeten. Laat ons salariswagens dan gewoon schrappen.”

Wat wordt onderschat?

“De kracht van de samengestelde intrest. Wie dat naar waarde schat, spaart en belegt.”

Een zonde?

“Ik vind het een zonde als mensen hun talenten onderbenutten. Wees dankbaar voor je talenten door er iets mee te doen. Ik geloof dat iedereen met talenten geboren wordt. Ik geef daarom nooit iets aan bedelaars, wel aan de fluitspeler op straat of de accordeonist in de metro. Je moet je talenten willen herkennen, gebruiken, ontwikkelen en inzetten voor jezelf en voor de anderen. Dat moet gepaard gaan met een gezonde dosis ambitie. We mogen best meer applaudisseren voor onszelf bij succes. Daarna ontwikkel je jouw talenten verder en doe je nog beter. Het geeft jezelf voldoening en is een rechte weg naar succes.”

Michel Casselman (50) is CEO van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV

Overtuigde Brusselaar
© bel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content