Over de plas

THOMAS PIETERS "Hij speelt iedere bal alsof het zijn laatste is." © BI

Onze landgenoot Thomas Pieters begint aan het Amerikaanse deel van zijn seizoen. In twee maanden tijd neemt hij deel aan zes toernooien in de Verenigde Staten: de Genesis Open in Los Angeles, de Honda Classic in Palm Beach Gardens, het WGC in Mexico, het WGC in Austin, de Open van Houston en de Masters van Augusta.

Pieters studeerde aan de universiteit van Illinois en houdt van de Amerikaanse mentaliteit, veel meer dan Nicolas Colsaerts, die nooit kon aarden in de Verenigde Staten. De kans is dan ook groot dat Pieters ooit voltijds in de PGA Tour zal spelen. Voorlopig is dat nog niet aan de orde. “De European Tour blijft voor mij het belangrijkste circuit. Maar uiteraard zal dat me niet beletten ook geregeld deel te nemen aan toernooien in de States.”

In het wereldklassement staat Pieters op de 36ste plaats. Niet slecht, maar hij wil meer. Het is van augustus 2016 geleden dat hij nog eens een toernooi heeft gewonnen – toen in Denemarken. “Het potentieel om toernooien te winnen heeft hij zeer zeker”, zegt zijn coach Jérôme Theunis. “Thomas kan heel ver geraken. In alle aspecten van het golfspel behoort hij bij de besten van de wereld: techniek, fysieke conditie, mentale kracht. Hij is nu al goed genoeg om dit jaar een toernooi van de grand slam te winnen.” Theunis traint met Pieters vooral op de putting. “Ik heb nog maar zelden iemand met zo’n inzet zien oefenen”, zegt de coach. “Zijn concentratie is maximaal. Hij speelt iedere bal alsof het zijn laatste is. Indrukwekkend.”

Het perfectionisme van Thomas Pieters weekt bij sommige waarnemers ook kritiek los. Omdat hij zich soms laat betrappen op gebaren die uiting geven aan zijn ontgoocheling, soms op het arrogante af. De Antwerpenaar ergert zich aan het kleinste foutje. “Zo zit hij in elkaar”, zegt Michel van Meerbeek, de andere coach van Pieters. “Hij wil alleen het beste van zichzelf laten zien en constant zijn grenzen verleggen. Hij is ook niet bang hardop te zeggen dat hij de nummer één van de wereld wil worden. Typisch voor de echte kampioenen.”

Vorig jaar bereikte Pieters na een opmerkelijke seizoensstart de 23ste plaats in de internationale hiërarchie. Dit jaar is hij wat teruggevallen, deels door persoonlijke omstandigheden. Maar in 2018 wil de Antwerpenaar opnieuw een grote stap vooruitzetten. Hij lonkt ook naar een deelname aan de Ryder Cup.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content