Op grote hoogte

CRANS-SUR-SIERRE In de ijle lucht blijft de bal langer van de grond. © BI

Deze week trekt de European Tour naar het Zwitserse parcours van Crans-sur-Sierre. Daar staat de Omega European Masters op het programma, een van de oudste toernooien in het Europese professionele circuit. De eerste editie werd gespeeld in 1972. Op de erelijst staan topspelers zoals Severiano Ballesteros, Nick Price, José-Mariá Olazábal, Colin Montgomerie, Ernie Els, Sergio García, Danny Willett en Alex Noren, de titelverdediger.

Het parcours van het prestigieuze skioord bevindt zich op een hoogte van 1500 meter. Het uitzicht, onder meer op de Mont Blanc, is adembenemend. Maar voor de spelers is het telkens opnieuw een uitdaging. Op grote hoogte zorgt de ijle lucht ervoor dat de bal langer van de grond blijft. Zo zijn de drives er al snel 10 procent langer. Voor amateurs is dat heel leuk, maar voor profspelers is het soms een hersenbreker. Temeer omdat de championship course van Crans-sur-Sierre, gecreëerd in 1907 en negentig jaar later gecorrigeerd door Severiano Ballesteros, heel kort en smal is.

Door de winterse weersomstandigheden zijn golfbanen in het hooggebergte niet bijzonder rendabel. Doorgaans zijn ze maar van mei tot oktober open. Toch duiken er almaar meer golfbanen op zulke locaties op, vooral in de Franse Alpen. De Golf du Mont d’Arbois in Mégève is een van de meest gereputeerde. Het parcours werd aangelegd in 1923, op initiatief van barones Noémie de Rothschild. Aanvankelijk waren er negen holes, maar sinds 1964 zijn er achttien in een behoorlijk exclusieve omgeving. Er is maar één probleem: de spelers worden verzocht geen verre slag door de lucht te jagen als er een skilift voorbijkomt.

Ook de Golf de Chamonix, ontworpen door de grote Robert Trent Jones, is een pareltje. Het parcours bevindt zich midden in de vallei en is merkwaardig genoeg helemaal vlak. Ook daar hebben spelers een adembenemend uitzicht op de besneeuwde flanken van de Mont Blanc. Daarnaast is er het parcours van Tignes, dat met zijn 2100 meter het hoogste in Europa is. Vooral de niveauverschillen zijn impressionant voor de spelers, die op de fairways geregeld het bezoek krijgen van marmotten. Het hoogste parcours van de wereld bevindt zich niet in Europa maar in Bolivia: de La Paz Golf Club op 3000 meter hoogte. Inderdaad: daar vliegt de bal nog een eind verder.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content