Oosterse sfeer

© DANIEL GEERAERTS

De 31-jarige Szelim Man komt uit een horecafamilie. Hij opende met zijn jeugdvriend en kok Chuck Tang in de Antwerpse wijk Zurenborg het eethuis Cuichine, een Chinees restaurant van de nieuwe generatie. Cuichine valt al zes jaar in de smaak en verwierf een Bib Gourmand. Eind 2014 openden de eigenaars vlakbij een spin-off: Bar Chine, een moderne, oosterse stadskantine met dezelfde originele en smakelijke keuken. Maar de formule, die was gericht op hapjes om te delen, was niet rendabel genoeg. Daarom werd de deur na tweeenhalf jaar gesloten. De borstel ging door Bar Chine en van onder het stof kwam Jinza.

Jinza brengt Frans-Aziatische gerechten op tafel. De keuken verhuisde naar de eetzaal en maakt nu deel uit van de exotische sfeer, die refereert aan een trendy brasserie in Bangkok. Aan het fornuis staat een nieuw keukenteam, samengesteld door Arun Wytinck met Cheun Jin Man, de broer van Szelim Man, aan zijn zijde. De twee leerden elkaar kennen in de keuken van ‘t Zilte. Arun Wytinck deed stage in De Librije en was vier jaar de chef-kok in Condacium. In de keuken gebruiken ze eersteklas producten en verse kruiden uit hun kruidentuin op het dak.

Wij bestelden het keuzemenu van drie gangen (43 euro). Er verscheen een oester met rammenas en misoazijn als fris welkomsthapje. Er waren twee voorgerechten: ceviche van te lang in het zuur gelegen makreel met radijs, dashi, miso en gemberschuim, en traag gegaard buikspek, zacht als boter en gecombineerd met romanesco, aubergine, cashewnoten en verfrissende zoetzure groenten. Er waren ook twee hoofdgerechten: brasem, vers en juist gegaard, lag in het bord met savooi, linzen, venkel en Thaise bouillon. Kwartel kwam in een smakelijke bereiding met een mengeling van vijf kruiden, chips van lotuswortel, zwarte sojabonen en sobanoedels.

We lieten ons verleiden door het signatuurgerecht van de chef, dat werd opgediend als inlasgerecht (20 euro per persoon): picanha of staartstuk van wagyurund, was krokant gekorst en sappig binnenin. Het smakelijke vlees werd opgediend met smakelijke frieten, gemaakt van aardappelen in veldkleed en yuzu-bearnaise met Thaise basilicum. De geslaagde fusionmaaltijd werd begeleid door vakkundig geselecteerde Duitse, Italiaanse en Hongaarse wijnen (6, 7 en 8 euro per glas) en sloot af met een verfrissend nagerecht van yoghurt, mango, curry en jasmijn.

PIETER VANDOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content