Oorlogsmisdaad

Als u binnenkort naar Brugge komt, neem dan even de tijd om de expo van Tim Theo Deceuninck te bezoeken in het Concertgebouw. De jonge fotokunstenaar presenteert een bloedstollende reeks beelden over de oorlogsmisdaden van Joachim Peiper. De Duitse SS-officier was in België tijdens het Ardennenoffensief in december 1944, de laatste grote Duitse aanval tijdens de Tweede Wereldoorlog. De moordtocht van Peiper en zijn Kampfgruppe is het startpunt van Deceunincks fotoreeks, die leest als een re-archivering van die misdaden. Hij zocht de plekken op waar onschuldige burgers en Amerikaanse krijgsgevangenen genadeloos zijn gedood, of waar soldaten de bittere winterkoude moesten trotseren.

Deceuninck ging daarin erg ver: om zich in te leven in de condities van de soldaten, kampeerde hij zelf tien dagen in de kou. Hij sleurde een loodzware camera mee in de bosrijke streek rond Stavelot en Malmedy. In plaats van rolfilm gebruikt hij geprepareerde glasplaten, die zijn beelden een gepaste vervorming gaven tijdens de ontwikkeling. Zijn tocht en zijn ontmoetingen tijdens zijn veldwerk resulteren in een sterke reeks donkere beelden en video’s, die schipperen tussen archivering, re-enactment, fictie en zelfs performance.

Het aangrijpendst is de muur waar hij een beeld van een Amerikaanse soldaat opnieuw fotografeerde en die foto 362 keer anders afmaakte in de donkere kamer.

Tim Theo Deceuninck, What’s the capital of California?, tot 18 maart in het Brugse Concertgebouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content