Dirk Verwilst (burgemeester Meulebeke (CD&V)): ‘Onze kiezers zijn onze aandeelhouders’

DIRK VERWILST "Een gemeente moet je, net als een bedrijf, op een financieel gezonde manier leiden." © EMY ELLEBOOG
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Vanaf half oktober vindt u de producten van de burgemeester van Meulebeke in Colruyt.

Zaterdagmorgen 29 september. De nv DV Foods in Meulebeke werkt niet enkel op weekdagen. Op de bijna volautomatische productielijnen rollen duizenden mini-pizza’s uit bladerdeeg. “In augustus start ons hoogseizoen. We produceren al volop voor de eindejaarsfeesten. Weldra beginnen we ook met een nachtploeg”, zegt gedelegeerd bestuurder Dirk Verwilst, tevens de burgemeester van Meulebeke , een West-Vlaamse gemeente met 11.000 inwoners.

De zaakvoerder toont een gloednieuw productieapparaat, goed voor 2,4 miljoen euro investeringen de voorbije drie jaar. “Onze specialisatie is bladerdeeg. Onze productie startte in de zomer van 2009. Daarmee zijn we een van de jongste bladerdeegmakers in Europa. Bladerdeeg lijkt eenvoudige voeding, maar de vervaardiging vergt veel vakmanschap en kennis.”

DV Foods werkt hoofdzakelijk voor de professionele markt: cateringdiensten, ziekenhuizen, gevangenissen, traiteurs. Vanaf half oktober vindt u de producten van de burgemeester van Meulebeke ook in Colruyt, onder de merknaam Maître Antoine. De onderneming is solide winstgevend, haalde vorig jaar een omzet van 8 miljoen euro met 28 werknemers.

Welke managementtechnieken past u toe in het gemeentehuis?

DIRK VERWILST. “Je moet zo weinig mogelijk middelen weghalen bij de burger. Toen ik in 2013 aan mijn eerste legislatuur begon, torste Meulebeke met ruim 26 miljoen euro bankschulden een zware schuldenlast. Een zware sanering van de gemeentelijke middelen was een noodzaak. Ik wou zo weinig mogelijk nieuwe belastingen heffen.

“We hadden 45 dames op de loonlijst voor de OCMW-poetsdienst. We maakten een verlies van een kwart miljoen euro per jaar. Die taak hebben we uitbesteed aan een externe onderneming, het schoonmaakpersoneel werd mee overgedragen. Ons aankoopbeleid bundelen we voortaan met zeventien gemeenten in West-Vlaanderen. Daarmee daalde de prijs van een aantal onderhoudscontracten met de helft. Onze leningen hebben we geherfinancierd. We betaalden rentevoeten van gemiddeld 7 procent. We zijn veranderd van bank. Dat scheelt een half miljoen euro leninglasten per jaar.”

Bent u meer bedrijfsleider dan burgervader?

VERWILST. “Wij krijgen een mandaat van de kiezers en voeren een beleid. Zij zijn onze aandeelhouders en we moeten aan hen verantwoording afleggen. Kiezers willen niet dat we zorgeloos met hun centen omgaan. De gemeentediensten werken vandaag veel efficiënter en hun service is veel beter. Een gemeente moet je, net als een bedrijf, op een financieel gezonde manier leiden. De herstructureringen (het aantal werknemers daalde van 186 naar 120, nvdr) zijn gebeurd zonder sociaal bloedbad. Uiteindelijk zijn twaalf mensen ontslagen. Meulebeke is een welvarende gemeente, met amper 2,1 procent werklozen.”

Je moet zo weinig mogelijk middelen weghalen bij de burger

Wat uit de politiek kunt u toepassen in uw bedrijf?

VERWILST. “Weinig. Het werkt veeleer in de omgekeerde richting. Al zal je in de politiek altijd een compromis nastreven. Het heeft weinig zin dat je met slaande deuren uiteengaat. Dat is het verschil met ondernemerschap. Je injecteert je eigen middelen, je eigen risico in het bedrijf. Je bent alleen verantwoordelijk, waardoor je ook sneller kunt beslissen.”

Partner Content