Onbekend wijnland

BOLIVIË Alle wijngaarden zijn aangelegd boven 1600 meter. © GET

Hoe kan je wijn maken in een land met een subtropisch klimaat? Door wijndruiven te kweken op grote hoogte, waar het koeler is. Dat is wat in Bolivië gedaan wordt. Niet alleen is dat een van de armste landen in Zuid-Amerika, het ligt ook te dicht bij de evenaar om geschikt te zijn voor wijnbouw. Het is dan ook het land met de hoogst gelegen wijngaarden ter wereld. Ze zijn allemaal aangelegd boven 1600 meter. Dat verklaart waarom de Boliviaanse wijnen nooit zwaar en zwoel zijn, zoals heel wat van hun collega’s in het warme Zuid-Amerika. Boliviaanse wijnen vertonen veel frisheid, zuren en elegantie.

Bolivië heeft ook de oudste wijngaarden ter wereld: er zijn wijnstokken van 200 tot 300 jaar oud. Vele daarvan groeien nog altijd in bomen, wat in de koloniale tijd de manier was om wijnstokken te geleiden. Nu komt dat nergens meer voor.

De Boliviaanse wijncultuur is ontstaan in de zestiende eeuw, de tijd van de Spaanse conquistadores. Die vonden ter plekke veel zilver in de bodem en werden daardoor rijk. Die nieuwe rijken wilden graag wijn drinken en legden daarom wijngaarden aan.

Lange tijd geraakte Bolivië zijn hele wijnproductie kwijt op de binnenlandse markt. Tot Chili en Argentinië, die wel in de goede klimaatzone liggen, overal succes boekten met hun wijnen, ook in Bolivië. Met als gevolg dat de Boliviaanse wijnbouwers op export moesten mikken. Hun belangrijkste markten zijn China en de Verenigde Staten. Maar Europa staat op hun verlanglijstje.

De traditionele druif in Bolivië is muscat d’Alexandrie. Daarvan wordt vooral singani gemaakt, de nationale drank van Bolivië. Dat is een distillaat van witte wijn, en dus niet zoals gebruikelijk van alleen de droesem. Daardoor is singani een eau-de-vie met een bijzonder nobele smaak en textuur. Witte wijnen worden gemaakt van druiven als ugni blanc, viognier, riesling en chardonnay. Driekwart van de wijnen is rood, gemaakt van onder meer cabernet sauvignon, merlot, syrah en tannat.

Worden Boliviaanse wijnen de nieuwe hype? De wijnstijl past in de Europese trend naar fijne en elegante wijnen. Tegelijk laten Europese wijnliefhebbers zich graag verrassen door iets nieuws. Een bijkomende troef is dat zelfs de duurste wijnen onder 15 euro blijven. Maar veel Boliviaanse wijn zien we voorlopig niet: het land heeft slechts 3500 hectare wijngaard. Alleen al de streek van Haut-Médoc in Bordeaux heeft er 4500.

BRUNO VANSPAUWEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content