Ode aan Geirlandt

Wie Gent en hedendaagse kunst zegt, zegt Jan Hoet. Maar dat het S.M.A.K. bestaat, is te danken aan Karel Geirlandt. Hij richtte in 1957 de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst op. Hij wilde een dynamische plek creëren waar eigentijdse trends uit de kunstwereld konden worden getoond.

Die droom ging in vervulling. In 1975 werd het Museum van Hedendaagse Kunst opgericht met Jan Hoet als directeur. De eerste jaren kreeg het onderdak in het Museum voor Schone Kunsten. Pas in 1999 kwam er een eigen gebouw én een nieuwe naam: het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.). Het S.M.A.K. eert zijn peetvader met een expo die inzoomt op de beginjaren van de vereniging, met getuigenissen, archiefstukken en aangeworven kunstwerken.

Geirlandts vereniging leeft nog door. In het museum is een nieuwe exporuimte naar hem vernoemd. De Brusselse schilder Alfred d’Ursel werd door de Vrienden v/h S.M.A.K. uitgenodigd om daar tentoon te stellen. Zijn werk kenmerkt zich door een afstandelijke, ongrijpbare en filmische sfeer.

Geloof in uw tijd. Karel J. Geirlandt en de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst, van 10 november tot 10 februari, en Alfred d’Ursel. Safe, van 10 november tot 16 december, in het S.M.A.K. in Gent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content