Nupur Tron Chowdhry

Op de Brusselse Zavel kocht u het Hôtel Frison van architect Victor Horta. Wat zijn uw plannen?

“We startten onlangs de Frison Foundation, die de art-nouveauwoning wil activeren met rondleidingen, tentoonstellingen, evenementen, concerten en boekpresentaties. Peter de Caluwe, de intendant van De Munt, noemde het huis ‘een concerto om in te wonen’. Hij en enkele andere grote culturele spelers zitten in onze raad van bestuur. Volgend jaar in januari zijn we ook culturele partner van Brafa, de Brusselse kunst- en antiekbeurs. We willen Horta internationaal op hetzelfde niveau brengen als Hector Guimard in Frankrijk en Antoni Gaudí in Spanje.”

Hoe komt u als Indiase bij Horta terecht?

“De woning uit 1894, gebouwd voor advocaat Frison, een goed vriend van Horta, was als een schone slaapster die wakker gekust moest worden. Toen ik er binnenkwam, herkende ik allerlei elementen uit mijn eigen cultuur: de okerkleur, de bloemmotieven, de cobra’s, de teakhouten interieurelementen.”

Aan de buitenkant is het niet meer herkenbaar als Horta-icoon.

“Het is in de jaren vijftig ingrijpend verbouwd. Dat willen we herstellen. We hebben de glazen serre al gerestaureerd, nu werken we aan de plafonds en de muurschilderingen. Daarvoor gaan we op zoek naar fondsen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content