Nooit te oud om te winnen

PHIL MICKELSON Helemaal klaar om geschiedenis te schrijven. © REU

Dat Phil Mickelson straks, op 8 april, de oudste winnaar van de Masters van Augusta wordt, is niet eens een wild idee. De geniale linkshandige speler uit Californië, die ondertussen 47 jaar is, is de jongste tijd in heel goeden doen. Lefty, zoals Mickelson ook wordt genoemd, zet al het hele jaar uitstekende resultaten neer. Onlangs won hij in Mexico zelfs het WGC-wereldkampioenschap, nadat hij een paar weergaloze slagen uit zijn club had getoverd.

Mickelson houdt van het parcours van de Augusta National, dat perfect bij zijn manier van spelen past. Hij won het toptoernooi in 2004, 2006 en 2010, en droomt ervan de green jacket voor de vierde keer aan te trekken. Meteen zou hij Jack Nicklaus van de troon stoten als de oudste winnaar van de Masters. Hij won de Masters voor de zesde en de laatste keer in 1986. Hij was toen 46.

De top van professionele golfsport heeft de voorbije jaren een verjonging ondergaan, met spelers zoals Jordan Spieth, Justin Thomas, Jon Rahm en Hideki Matsuyama, die allemaal nog geen vijfentwintig zijn. Abnormaal is dat niet. Zuivere atletische kracht wordt almaar belangrijker in de sport, vooral bij de afslag. Maar op een parcours waar precisie, strategie en ervaring het verschil maken, kunnen de anciens nog altijd hun mannetje staan. De Augusta National, waar de Masters straks wordt gespeeld, is zo’n parcours: er zijn aartsmoeilijke greens, doglegs waar je het tactisch moet aanpakken en bunkers waar je bijzonder snel in terechtkomt. Met andere woorden: het is een echt championshipcourse voor ervaren spelers.

In 2009 won Tom Watson op zijn 59ste bijna de British Open, omdat hij het op de aartsmoeilijke links van Turnberry heel tactisch speelde, met zijn verfijnde techniek bijna alle hindernissen wist te omzeilen en met chirurgische precisie stond te putten. Pas in de play-off moest de veteraan de duimen leggen tegen zijn landgenoot Stewart Cink.

Phil Mickelson is helemaal klaar om geschiedenis te schrijven. Hij is dan wel 47 jaar en negen maanden oud, maar hij verscheen zelden frisser op de green. Dit jaar reikt zijn gemiddelde drive verder dan 270 meter en haalt hij een puttgemiddelde van 27: het zijn indrukwekkende statistieken voor een bijna-vijftiger. Mickelson heeft de ambitie om zijn palmares nog op te smukken. Hij won 43 toernooien in de PGA Tour en vijf toernooien van de Grand Slam. Hij speelde ook elf keer in de Ryder Cup.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content