No pain, no gain

© D. TELEMANS

Ondernemer Rudi Cleymans ziet veel parallellen tussen de sport- en de bedrijfswereld. “Je moet kunnen afzien om een resultaat te halen”, zegt de IT-entrepreneur.

Wat was uw grootste avontuur?

“Het ondernemerschap. Ik had nooit gedacht ondernemer te worden. Ik ben opgeleid aan de Koninklijke Militaire School tot officier. Op mijn 37ste heb ik de sprong gewaagd naar de privésector en bij toeval ondernemer geworden. In het leger zit je in een gouden kooi, ik was als majoor verantwoordelijk voor de informatica. Meer mensen zouden die stap moeten doen, dat zorgt voor kruisbestuiving.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik probeer elke dag een uur te sporten. Je krijgt nieuwe ideeën door los te komen van je dagelijkse werk. Ik loop wel eens een marathon en fiets veel. Het liefst in de Dolomieten. No pain, no gain, dat is mijn motto. Je moet kunnen afzien om een resultaat te halen. Dat geldt zowel in de sport- als in de bedrijfswereld.”

Wat is het laatste boek dat u las?

Homo Deus van Yuval Noah Harari. Het biedt een blik op de toekomst. We staan nog maar aan het begin van de digitale revolutie.”

Wat had u nooit verwacht?

“Dat ik een bedrijf zou hebben met meer dan vijftig mensen. Als je naar het leger trekt, kies je in eerste instantie voor een loopbaan als ambtenaar. Maar dit doe ik met veel meer passie en is veel plezanter.”

Wat wordt onderschat?

“Hoe snel een land als China verandert. Ik raad iedereen aan eens naar Sjanghai of Shenzhen te reizen. De Chinezen zijn heel creatief, ze kopiëren niet alleen, ze verbeteren ook onze technologie. Die evolutie wordt enorm onderschat. Ze kijken vijf tot tien jaar vooruit terwijl wij stilstaan.”

Uit welke fout leerde u het meest?

“In 2009, midden in de crisis, hebben we hier een groot bedrijfsgebouw neergepoot van 4500 vierkante meter. Dat was kantje boord, we zijn er gelukkig doorheen geraakt maar het was bijna gedaan met Syneton. Ik heb eruit geleerd meer rekening te houden met de ruimere context.”

Waar droomt u van?

“Een multinational worden. Vandaag zijn we actief in België en Luxemburg. We kijken nu naar Polen, Tsjechië en Zuid-Afrika.”

Rudi Cleymans (56) is de oprichter en eigenaar van het softwarebedrijf Syneton in Bornem.

No pain, no gain

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content