Niet veel meer dan een speeltje

PYEONGCHANG De Winterspelen in Zuid-Korea worden de eerste grote demonstratie van 5G. © GF

5G, de nieuwe generatie draadloze communicatie, komt er eindelijk aan. Maar een revolutie wordt het niet voor de sector.

Vakantiegangers op een strand bij de Zuid-Koreaanse stad Busan werden onlangs getrakteerd op een griezelig schouwspel in een tent van KT, de belangrijkste telecomprovider van het land. Mensen kregen een virtual-realitybril op en begonnen plots wild om zich heen te slaan. Ze speelden Hado, een spel waarin ze elkaar bestookten met virtuele energieballen.

De vertoning was bedoeld om de mogelijkheden te tonen van 5G, de volgende generatie draadloze technologie. Zulke evenementen zijn een test voor de Winterspelen van PyeongChang in februari. KT wil de eerste provider worden die supersnelle draadloze diensten aan een breed publiek aanbiedt en van 2018 het jaar maken dat 5G realiteit wordt.

Een strand is misschien niet de plek waar je een eerste kennismaking met 5G verwacht, maar het is er geschikt voor. “5G komt er snel aan, maar misschien niet zoals je denkt”, zegt Stéphane Téral van het marktonderzoeksbureau IHS Markit. De technologie, de diensten en de investeringen zullen een andere vorm aannemen dan een jaar geleden voorspeld werd.

Geen voordeel

Het contrast blijkt het sterkste bij de technologie. Oorspronkelijk zou 5G revolutionair worden: ingenieurs wilden van nul beginnen en onder andere een nieuwe methode introduceren om data te versleutelen op hun tocht door de ether. Maar de telecomproviders en de toestelbouwers hadden nieuwe markten nodig en besloten in maart 2017 de standaarden sneller vast te leggen, zodat geen tijd overbleef voor zulke radicale vernieuwingen. Nu zal 5G gebaseerd zijn op technologie die al gebruikt wordt voor de huidige draadloze generatie.

De providers verwachtten tot voor kort dat 5G voornamelijk gebruikt zou worden om miljoenen toestellen te verbinden, van kleine sensoren tot zelfrijdende auto’s onder de verzamelnaam ‘internet der dingen’. Maar nu verwachten ze dat diensten zoals ultrasnelle breedband voor mobiele verbindingen en gaming voorrang krijgen.

In tegenstelling tot de vorige twee generaties, verwacht niemand nog dat 5G zal leiden tot een boom in de telecomindustrie. Toen de beroepsvereniging GSMA aan de bazen van 750 telecombedrijven vroeg wat ze als het grootste risico zagen bij het leveren van 5G, antwoordde meer dan de helft “een ontbreken van een duidelijk zakelijk voordeel”.

De auteur is redacteur technologie The Economist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content