Niet met de Franse slag

© IS

Het 120 bladzijden tellende pocketboekje Affaires met Fransen van Pieter Dewaele is een praktisch boek over zakendoen in Frankrijk en met Fransen. De auteur werkt al een leven lang op de grens tussen België en Noord-Frankrijk en hij heeft er zijn consultancybedrijf DewaFlex opgericht. Dat begeleidt Vlaamse bedrijven die zich op de Franse markt begeven.

Het siert de auteur dat hij niet alleen zijn eigen do’s-en-don’ts naar voren brengt, maar ook een rist zakenlui aan het woord laat. Europa mag dan sinds 1993 op papier een aaneengesloten continent zijn zonder douaniers of slagbomen, toch zijn grenzen nog altijd grenzen. Ook de mentaliteit tussen de EU-landen blijft verschillend.

Voor West-Vlaamse ondernemers lijkt Noord-Frankrijk amper het buitenland. De regio Hauts-de-France is een interessante markt met 6 miljoen inwoners. Vlaamse bedrijven hebben er de voorbije twintig jaar een uitmuntende reputatie opgebouwd en daar wordt niet meer over les petits Belges gesproken.

Maar veel investeerders hebben vaak te veel zelfvertrouwen als ze de grens oversteken, stelt Dewaele. Een don’t in het boek is dat je als Belg niet moet denken dat je een Fransman bent omdat je goed Frans spreekt. Veel geduld opbrengen is zeker een pluspunt, terwijl de doorsnee Vlaamse ondernemer altijd droomt van snel resultaat. Dan kan het weleens botsen. Autour d’une bonne table zijn Franse zakenlui vaak op hun best en staan ze meer dan op kantoor open voor suggesties. Een Vlaamse ondernemer getuigt in het boek ook dat er twee soorten Franse zakenlui bestaan: les bricoleurs en de hogere klasse. In de hoogste klasse is de politieke invloed altijd mooi meegenomen. In Frankrijk lopen de politiek en het bedrijfsleven gemakkelijk in elkaar over.

Pieter Dewaele, Affaires met Fransen, Bibliodroom, 2018, 120 blz., 23,95 euro
Pieter Dewaele, Affaires met Fransen, Bibliodroom, 2018, 120 blz., 23,95 euro

Dat heeft ook negatieve gevolgen. Fransen staan bekend voor hun economisch protectionisme. En bij de zuiderburen is het altijd beter om van nul iets te beginnen dan een bedrijf over te nemen. Je wordt er vaak geconfronteerd met conservatieve vakbonden en het personeel draagt vaak een zwaar sociaal passief. Onder president Emmanuel Macron is de arbeidsmarkt wat flexibeler geworden, maar Frankrijk heeft nog een lange weg af te leggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content