Naar de geest van de meester

© Daniel Geeraerts

Het ziet ernaar uit dat de Waalse celebrity-chef Yves Mattagne in de zakenman Serge Litvine een goede partner heeft gevonden. Yves Mattagne is 27 jaar chef-kok en sinds zeven jaar mede-eigenaar van de Sea Grill, het tweesterrenrestaurant in het Radisson Blu Royal Hotel in Brussel. Mattagne is niet vies van nevenactiviteiten, zoals een kookschool, een partnership met Delhaize Le Lion en adviesfuncties bij grote hotels en luxerusthuizen. Serge Litvine verdiende het grote geld met de verkoop van zijn industriële wafelbakkerij Milcamps en investeerde in de horeca. Hij is de eigenaar van Villa Lorraine, Villa Emily, Villa in the Sky, Classico la Brasserie en 50 procent van de Sea Grill. Yves Mattagne en Serge Litvine stapten vorig jaar in een nieuw project: Brasserie Balthazar. Het nieuwe restaurant bevindt zich op de begane grond van een appartementsgebouw dat deel uitmaakt van het residentiële bouwproject Duinenwater.

Wij werden ontvangen door een professionele zaaldirecteur. Vanaf de stoelen en banken met kussentjes heeft men zicht op de open keuken. De twee rôtissoires (verticale grill) kregen een centrale plaats. Laurent Vandekerckhove (30) is de chef-kok. Hij liep school aan Ter Groene Poorte en was twee jaar chef-kok in Savarin in Oostende. De kaart volgt de seizoenen en kwam tot stand in samenwerking met Yves Mattagne.

Wij bestelden een glas Domerval als verrassende chardonnay uit de Pays d’Oc als aperitief en een fles Sandrone, Barbera d’Alba 2014 (55 euro), die werd gedecanteerd en waaraan wij tot de laatste druppel plezier beleefden. Op tafel kwam eersteklas brood. Aan het spit bereide prei lag in het bord met in huis gepelde grijze garnalen en mimosa van hardgekookt ei (20 euro) en ravioli gevuld met kreeft lag in een gecorseerde jus uit de kreeftenpers en kreeg tuinbonen, groene asperges, kokos en het parfum van Vadouvan-kruiden mee (23 euro). Beide voorgerechten vielen in de smaak. Aan het spit bereide griet aan de graat maakte indruk en kwam met Bouchot-mossel, mousselinesaus met bieslook en krielaardappels (31 euro). Ook de kalfsfilet met bearnaisesaus vol stukjes kreeft, seizoengroenten en goudkleurige krokante frieten bracht verrukking (30 euro). De maaltijd eindigde met een klassieker van de grote meester, opgebouwd uit chocoladecrème, koffiegranité, vanille-espuma en chocopops (11 euro). Balthazar is een hedendaagse, comfortabele brasserie met een lekkere en verzorgde no-nonsensekeuken.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content